Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

"Uzvelc Brekti!" Mākslinieks Kristians Brekte atkal pārsteidz

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64

Viens no spilgtākajiem 21. gadsimta pašmāju māksliniekiem ir Kristians Brekte, kuru Latvija ir iepazinusi ar tā provokatīvajiem darbiem. Šoreiz scenogrāfs izdaiļojis Latvijas Nacionālo teātri, kur savā izstādē "Nekā personīga" velk paralēles ar Nacionālā teātra arhitektūru un kultūras kanona vērtībām.

Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Ričards. Nekā personīga" izrāžu dienās teātris pārtop par unikālu izstāžu telpu, kurā ar vēsturiskajiem tēliem mijiedarbojas visiem labi pazīstamā, mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes izstādes darbi, ziņo Leta.

Izstāde Nacionālā teātra publiskajā telpā tapa kā izrādes "Ričards. Nekā personīga" scenogrāfijas paplašinājums, un es pieļauju, ka daļu skatītāju tā varētu mulsināt. Jautājumu "kas tās par šausmām?" var tikpat veltīt kādam no maniem mākslas darbiem, kā ieilgušajai krīzei vizuālās mākslas nozarē. Ja šodien neieguldam maksimumu sabiedrības kultūrizglītošanā, tad mūsu tik ļoti lolotais kultūras mantojums draud kļūt bezvērtīgs,

uzsver K. Brekte.

Iestudējuma "Ričards. Nekā personīga" radošo komandu veido dramaturgs Artūrs Dīcis, režisors Elmārs Seņkovs, scenogrāfs Reinis Suhanovs, komponists Edgars Mākens, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un kostīmu māksliniece Berta Vilipsone.

Taču lomas iestudējumā atveidos tādi teātra smagsvari, kā Arturs Krūzkops, Laura Siliņa, Kārlis Reijers, Ieva Aniņa, Egils Melbārdis, Jānis Āmanis, Daiga Kažociņa, Daiga Gaismiņa, Juris Lisners un Līga Zeļģe.

Taču tas nav viss! Jebkuram Brektes rokraksta cienītājam ir iespēja iegādāties īpaši dizainētus T - kreklus, kurus mākslinieks ir radījis par godu savai pieredzei teātrī.