Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Notiks "Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šodien plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) notiks "Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija, informē pasākuma organizatori.

"Lielās mūzikas balvu" par mūža ieguldījumu saņems dziedātāja Lilija Greidāne un dziedātāja, kā arī vokālā pedagoģe Aina Bajāre.

Kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" nominēta dziedātāja Arta Jēkabsone, trio "Metamorfoze" un Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi Kārļa Lāča mūzikla "Pūt, vējiņi!" iestudējumā.

Par uzvaras lauriem kategorijā "Gada koncerts" sacentīsies vijolniece Paula Šūmane, altiste Jevgēnija Frolova un čelliste Anna Veselova par 7.maijā notikušo pasākumu Mazajā Mežotnes pilī. Balvai nominēts arī Riharda Vāgnera operas "Tristans un Izolde" koncertatskaņojums 9.jūlijā koncertzālē "Cēsis", kā arī ģitārista Matīsa Čudara, basista Edvīna Ozola un situminstrumentālista Ivara Arutjunjana koncerts, kas 19.jūlijā notika kultūrtelpā "M/Darbnīca".

Kategorijā "Par izcilu interpretāciju" nominēta diriģente Krista Audere, vijolniece Vineta Sareika, kā arī baritons Rihards Millers un pianiste Ērika Millere. Savukārt kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" nomināciju ieguvis saksofonists Kārlis Auziņš, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un dziedātāja Jūlija Vasiļjeva.

Kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" par uzvaras lauriem sacentīsies čelliste Inga Ozola, pianists Rihards Plešanovs un arfiste Ieva Šablovska. Savukārt kategorijā "Gada jaundarbs" nominēts Krista Auznieka "Sensus", kas pirmatskaņots 18.februārī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā. Tāpat šajā kategorijā nominēta Andra Dzenīša Otrā simfonija "Silts vējš", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 5.martā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Par "Gada jaundarba" titulu sacentīsies arī Jāņa Petraškeviča Klarnetes koncerts "Long Walks", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 29.janvārī Lielajā ģildē.

Kategorijā "Gada uzvedums" nominēta Annas Fišeres opera "Vēsā" Valmieras "Kurtuvē", kuru diriģēja Artūrs Gailis. Iestudējumu režisējis Klāvs Mellis. Tāpat šajā kategorijā nominēta arī Alfrēda Kalniņa opera "Baņuta", kas tika izrādīta Tallinas ielas kvartālā, kultūrtelpā "Tu jau zini kur". Iestudējuma muzikālais vadītājs ir Jēkabs Nīmanis, bet režisore - Franciska Kronfota. Par "Gada uzveduma" titulu sacentīsies arī Jāņa Kalniņa opera "Hamlets" Latvijas Nacionālajā operā, kuru diriģēja Mārtiņš Ozoliņš, bet režisēja Kristīna Vuss.

Ceremonijā uzstāsies Nīderlandē dzīvojošā latviešu diriģente Audere un Valsts Akadēmiskais koris "Latvija".

Kora pārstāve Zane Skrauča norāda, ka pagājušā gada augustā 25.Starptautiskā Garīgās mūzikas festivālā Rīgas Svētā Pētera un Liepājas Svētā Jāzepa Romas katoļu baznīcā Audere un koris "Latvija" pirmo reizi satikās kopīgi veidotā programmā, kurā izskanēja vācu polifonās mūzikas darbi, kā arī liepājnieka Agra Engelmaņa un francūža Olivjē Mesiāna rakstītie opusi. Par to "Lielās mūzikas balvas" žūrija izvirzīja diriģenti balvai kategorijā "Par izcilu interpretāciju".

Savukārt gaidāmajā balvas pasniegšanas ceremonijai veltītajā koncertā Audere izvēlējusies Credo daļu no šveicieša Franka Martēna mesas, kas 1922.gadā komponēta dubultkorim.

"Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremoniju atspoguļos Latvijas Televīzijas 1.kanāls un "Latvijas Radio 3"-"Klasika".

"Lielās mūzikas balva" ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrija, pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas, pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.