Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Koncertzālē “Cēsis” uzstāsies talantīga islandiešu pianiste

© Publicitātes foto

Koncertzāles “Cēsis” sērijā “Ambiente skatuve” 9. decembrī viesosies Eidisa Evensena (Eydis Evensen) – talantīga, ar īpašu muzikālu rokrakstu apveltītā komponiste un pianiste no Islandes. Skaņdarbi no debijas albuma “Bylur” skanēs pašas pianistes un “Sinfonietta Rīga” stīgu kvarteta izpildījumā.

Savā mūzikā komponiste un pianiste Eidisa Evensena iedvesmu smeļas Islandes dabā un tās skarbajos laikapstākļos. “Jau agri sākusi apgūt klavierspēli un savu pirmo skaņdarbu sakomponējot jau septiņu (!) gadu vecumā, Eidisa gadu gaitā turpinājusi veidot savu unikālo un personīgo skaņu pasauli. Evensenas klavieru kompozīcijas sakņojas ziemeļvalstu tradīcijās, kur mūzika bieži atgādina dabas ainavas, radot īpašas noskaņu un krāsu emocionālās harmonijas. Minimālismā ieturētā Eidisas klavierspēle papildinājumā ar stīgu instrumentiem rada episku un kinomatogrāfisku Islandes kalnu, geizeru un klinšaino līdzenumu skaņu ainu,” tā mākslinieci piesaka koncerta rīkotāji.

2021. gadā klajā nāca Eidisas Evensenas debijas albums “Bylur” (tulkojumā no islandiešu valodas - “sniega vētra”), ar kuru mūziķe pārliecinoši sevi pieteica uz starptautiskās skatuves, uzstājoties Londonā, Parīzē, Berlīnē un Madridē.

“Ieraksts izvērtās kā personisks, emocionāls vēstījums par komponistes iekšējiem pārdzīvojumiem un sajūtām, pēc ilgas prombūtnes atkal izdzīvojot garu, tumšu un skarbu Islandes ziemu, pēc kuras nāk ilgi gaidītais pavasaris ar sauli, garākām dienām un jaunām cerībām” - mūsu paltuma grādiem, šķiet, ļoti pazīstams vēstījums…