Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Ģimeņu folkloras studija “Garataka” koncertā svinēs 10 gadu jubileju

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 16. septembrī, mākslas centrā “Noass” notiks Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” ģimeņu folkloras studijas “Garataka” 10 gadu jubilejas koncerts “Plostu dārzus darināj’”.

Pirms desmit gadiem folkloras kopai “Grodi” (to šobrīd vada Aurēlija Rancāne) tika izveidota ģimeņu studija “Garataka”, kurā šobrīd darbojas 11 ģimenes, kopumā ap 30 dalībniekiem vecumā no 1 līdz 47 gadiem. Šos gadus “Garataka” aktīvi darbojusies, pētot, izzinot un apgūstot praktiskas iemaņas dažādās tradicionālās kultūras tēmās.

Pēdējo gadu “Garataka” veltījusi plostošanas tēmai, kam ir piešķirts UNESCO kultūras mantojuma statuss.

“Tiekoties ar tradīcijas mantiniekiem, apmeklējot muzejus, pētot arhīvus un dažādus audiovizuālus materiālus, ģimeņu studijai ir izdevies ieskatīties plostnieku dzīves skarbajā, bet visnotaļ romantiskajā ikdienā, ko pavada sūrs darbs, dzīve ar slapjām kājām, uz ugunskura gatavoti ēdieni, stipri dzērieni, dziesmas un siltā ugunskura liesma, kas atspīd plostnieku sejās zvaigžņotos vakaros,” stāsta koncerta rīkotāji. Līdz ar to izvēlētā koncerta norises vieta, pie AB dambja pietauvotais “Noass”, ir visai zīmīga, jo tieši AB dambī savulaik nonāca visi pa Daugavu pludinātie baļķi un veidojās koku jeb plostu dārzi. “Ar stāstiem un dziesmām par plostnieku dzīvi uz dažādām Latvijas upēm un došanos uz dižo, skaisto Rīgu, ar skatu uz Rīgas torņu gaiļiem pašā Daugavas viducī tiks svinēta “Garatakas” desmitgade.”

Īpaši koncertam “Garatakas” dalībnieki ir darinājuši 20. gadsimta pirmajai pusei atbilstošus tērpus un apguvuši plostnieku repertuāru, lai koncertā varētu izstāstīt plostnieku dzīves stāstus.