Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Ar Prokofjeva programmu čellam un elektronikām piektdien sāksies festivāls “Čello Cēsis”

© Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, no 16. līdz 18. septembrim, Koncertzālē “Cēsis” norisināsies  starptautiskais festivāls “Čello Cēsis”, ar kuru ik rudeni tiek atklāta jaunā koncertsezona.

Astotā starptautiskā festivāla “Čello Cēsis” piecu koncertu programmu kopīgais moto ir “Izlaušanās”, piedāvājot klausītājiem atklāt un iepazīt mūziku čellam, kas radīta 20. un 21. gadsimtā. Plānota čellistu no Francijas, Lielbritānijas, Ungārijas, Lietuvas un Latvijas uzstāšanās.

Festivāla atklāšanas koncerts gaidāms piektdien, piedāvājot klausītājiem jaunu skanējuma meklējumu iedvesmotu programmu. Komponista Sergeja Prokofjeva mazdēls, Londonā dzīvojošais komponists, mūziķis un dīdžejs, ierakstu studijas “Nonclassical” un projekta “Club Night” dibinātājs Gabriels Prokofjevs kopā ar latviešu čellistu Valteru Pūci un “Sinfonietta Rīga” stīgu sekstetu atskaņos savu oriģinālmūziku čellam, elektronikām un stīgu ansamblim.

Jāpiebilst, ka koncertā varēs dzirdēt arī Prokofjeva jaunāko skaņdarbu “Breaking Screens”, ko komponists iecerējis kā reakciju uz mūsu dzīvi šajā laikmetā: tehnoloģiju un ekrānu visuresamība, interneta populisms, bailes no pārapdzīvotības, klimata krīze, kā arī miera un līdzsvara meklējumi dabā. Īpaši festivālam “Čello Cēsis” ir tapusi jauna “Breaking Screens” versija, kurā izcelti solo čellam, kas mijiedarbojas ar paša Gabriela dzīvajā izpildītajām elektronikas un stīgu seksteta partijām. ““Breaking Screens” ir muzikālo robežu nojaukšana starp elektronisko un klasisko mūziku, priekšstatu apšaubīšana par to, kas ir augstā vai zemā māksla; izaicinot atšķirības, kas bieži vien atspoguļo vairāk nekā tikai stilistiskās iezīmes, bet arī rasu, sociālo un pat politisko šķelšanos,” koncepta ieceri raksturo Gabriels Prokofjevs.

Līdzās skanēs arī senāk tapusi komponista deju svīta “Cello Multitracks” čella solo un virtuālam ansamblim astoņu čella partiju vairāku celiņu ierakstā, ko atskaņos Valters Pūce. Šī būs gaidīta atkal satikšanās ar Gabrielu Prokofjevu un viņa daiļradi, jo abu mūziķu sniegumā skaņdarbs pirmo reizi bija dzirdams 2014. gadā Koncertzāles “Cēsis” atklāšanas notikumu programmā. Līdzās skanēs vairākas nesen tapušas svītas un fragmenti no laikmetīgā baleta “Kliedziens” čellam solo, stīgu ansamblim un elektronikām.