Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas Radio 3 – Klasika atsāk sezonu ar Bukšas un Vanka koncertu

© Publicitātes foto

Latvijas Radio 3 - Klasika 2022./2023. gada koncertsezonu atklās ar starptautiski atzītās vijolnieces Elīnas Bukšas un pianista Rūdolfa Vanka koncertprogrammu „Šnitke. Bahs. Šostakovičs”, kas Latvijas Radio 1. studijā skanēs šo pirmdien, 12. septembrī, pulksten 18.

Latvijas Radio 3 - Klasika sezonas atklāšanas koncerta tiešraidi ikviens varēs klausīties LR3 ēterā un skatīties mājaslapā klasika.lsm.lv. Koncertu vadīs un ar mūziķiem sarunāsies LR3 programmu vadītāja Ilze Medne.

„Šī programma ir sava veida garīgās atjaunošanās seanss, kā no Josifa Brodska dzejoļa “Post scriptum”,” norāda vijolniece Elīna Bukša. „Mums abiem ar Rūdolfu ļoti sāp pašreizējo notikumu attīstība, un šajā programmā mēs gribam rast sava veida mierinājumu - ielūkoties pagātnē, uzdodot jautājumus un esot dialogā ar Šostakoviču un Šnitki. Tie ir komponisti, kuru balsis tika apklusinātas vairākkārt, bet kuru iekšējais spēks un drosme joprojām saviļņo pasauli. Un starp viņiem, protams, Bahs - komponists, kuram pievēršamies brīžos, kad vēlamies attīrīt mūsu zemapziņas dzīles. Mūžīgā gaisma un cerība.”

„Manā dzīvē Šostakovičs ir bijis klātesošs vienmēr,” teic pianists Rūdolfs Vanks. „Šķiet, ka viņa mūzikā ir viss - gan laikmetīgais un mūžīgais, gan intīmais un skarbi ilustratīvais. Vai pēc Baha ir kāds, kurš pietuvojies prelūdiju un fūgu ciklam tik elpu aizraujoši kā Šostakovičs? Vijolsonāte ir vēlīns komponista meistardarbs, kurš ir dziļi personīgs un drosmīgs savā stilistikā. Šeit līdzās pastāv dodekafonija, kuru strauji var nomainīt neoklasicisms un slēpts romantisms, ass sarkasms un dvēseles rezignācija. Tā ir neaptverama drosme - ko tādu uzrakstīt.”