Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Apvienotā Karalistē Jāņu desmitajā jubilejas festivālā uzstāsies Latvijas pazīstamākie mūziķi

© Berzes Strazdi

Jāņus latvieši svin ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kad īsākā nakts kļūst maģiska un vieno latviešus visā pasaulē, jo šajos svētkos ne tikai tiek iedegti ugunskuri, bet arī ikviens latvietis izjūt īpašu saikni ar savu dzimteni, tautiešiem un tradīcijām.

“Bērzes Strazdi” katru gadu Straumēnos organizē trīs dienu Jāņu festivālu no 24. līdz 26. jūnijam, kas ir visvairāk apmeklētais un lielākais ārzemēs dzīvojošo tautiešu satikšanās un svētku svinēšanas pasākums. Katru gadu organizatori ir parūpējušies par ārzemēs esošo latviešu vēlmēm un ieteikumiem, lai pēc iespējas censtos tās atbalstīt un īstenot. Šī gada īpašais pārsteigums, ko Lielbritānijā pasākuma organizatoriem latvieši lūguši vairākkārt un, beidzot, sagaidījuši ir visiem tik gaidītais populārākās latviešu grupas “Prāta Vētra” koncerts uz OpenAir skatuves.

Festivālā visus līgotājus ar koncertiem iepriecinās arī citi Latvijā pazīstamākie mūziķi - Arstarulsmirus, “CREDO”, “Labvēlīgais Tips”, Kaspars Upacieris jeb vairāk pazīstams kā “Ufo”, X-faktora zvaigznes Diona Liepiņa un “Chaina”, Lielbritānijā populārā un zināmā grupa “Mazie Rakari”.

Divus gadus Jāņu festivāls notika virtuālā vidē, kad pasaulē pandēmijas dēļ bija ierobežojumi un tika liegtas cilvēku satikšanās un kopīgas iespējas līgošanai. 2020. gada “Bērzes Strazdu” Jāņu festivāls notika tiešsaistes “facebook.com” platformā, ko kopā visā pasaulē noskatījās vairāk kā 65 tūkstoši cilvēku.

Atzīmējot desmito jubilejas festivālu, “Bērzes strazdu” komanda šogad ir īpaši parūpējusies, lai sagādātu svētkus visiem svinētājiem un festivāla dalībniekiem. Festivāla programma būs visaptveroša un festivāla laikā ir padomāts par ikvienu apmeklētāju, lai klātienē atzīmētu latviešu Jāņu tradīcijas, arī atpūstos un uzkrātu spēkus nākamajam gadam.

Ir padomāts par veselīgām un sportiskām atpūtas iespējām, ikviens varēs piedalīties zolītes un novusa turnīrā un citās sporta aktivitātēs, tai skaitā ikgadējā virves vilkšanā, apmeklētājiem būs iespēja ne tikai izgaršot un izbaudīt latviešu ēdienus un dzērienus, taču īpaši paredzētā teltī varēs noskatīties jaunākās latviešu režisoru spēlfilmas - “Dvēseļu putenis” un “Tizlenes” un vienu no visu laiku labākajām multfilmām “Lote no izgudrotāju ciema”.

Atzīmējot saulgriežu tradīcijas, tiks kurts lielais Jāņu ugunskurs, lai līgotāji savienotos kopīgās līgo dziesmās un dejās, kas turpināsies līdz saulrietam. Katra festivāla neatņemama sastāvdaļa ir īpašā kultūras programma “Līgotava”, kurā tiek koptas un izdzīvotas latviešu Līgo vakara tradīcijas, tās tiek īstenotas kopā ar Latvijas Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību Apvienotajā karalistē.

Festivāla organizators Ģirts Lerhs atzīst, ka mums ir izdevās uzaicināt diasporas latviešiem zināmāko grupu “Prāta Vētra”, kas uzstāties uz mūsu Jāņu skatuves, tas vienmēr ir bijis mūsu mērķis un lielākais sapnis. Paldies, ka viņi atbalsta un piedalīsies Jāņu svinībās. Vēlos arī atzīmēt, ka Lielbritānijā diasporas latvieši ļoti gaida “Ufo”, grupu “Labvēlīgais tips”, izpildītāju Arstarusmilus un visus māksliniekus, kas uzstāsies festivālā, jo to, ko lasām soctīklu komentāros - mēs pēc iespējām vienmēr cenšamies īstenot. Gadu laikā uzkrātā festivāla organizēšanas pieredze un neatlaidība, beidzot, ir ļāvusi mums būt pārliecinātiem, ka varam sasniegt savus mērķus un paveikt to kvalitatīvi un pilnvērtīgi. Kad tad vēl to īstenot, ja ne mūsu “Bērzes Strazdu” desmitajā jubilejā?!

Mūsu organizētajos pasākumos, mēs vienmēr esam nodarbojušies ar ziedojumu vākšanu dažādiem labdarības mērķiem. Šī gada festivālā līdzekļi tiek vākti un ziedoti Ukrainas atbalstam. Katram festivāla apmeklētājam būs iespēja nofotografēties pie speciāli izveidotas foto sienas, kā arī noziedot naudas līdzekļus, lai tādā veidā paustu atbalstu Ukrainai un atbalstītu tās neatkarību un izbeigtu karu.

Organizācija “Bērzes strazdi” jau vairākus gadus ar saviem labdarības pasākumiem ir palīdzējuši ne tikai Lielbritānijā mītošiem tautiešiem, bet arī Latvijā esošiem bērnu namiem ar interneta komunikācijām, datoriem un naudas līdzekļiem, rīkojuši integrācijas un sporta pasākumus, kas veicinājuši veselīgu dzīvesveidu, dāvājuši nepieciešamās lietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un rūpējušies, lai ne tikai nezustu saikne starp no Latvijas izceļojušiem tautiešiem, arī, lai vienotu latviešus visā pasaulē, jo esam viena, spēcīga un stipra tauta. Svētki ir jāsvin, lai prieks un labklājība ir visās ģimenēs un miers visā pasaulē!