Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Dailes teātra atvadu vārdi aktrisei Ausmai Kantānei

© F64

Svētdienas rītā 80 gadu vecumā mūžībā devās Dailes teātra aktrise un bijusī Saeimas deputāte Ausma Kantāne.

Dailes teātris, kurā no 1963. gada darbojusies aktrise, sociālajos tīklos svētdien dalījies ar atvadu vārdiem.

"Šis pelēkais rīts nesis sēru vēsti - no mums šķīrusies Ausma Kantāne (10.11.1941-29.05.2022). Mūsu dzirkstošā, harismātiskā Ausma, liela aktrise un liela personība.

Dailes teātrī Ausma Kantāne ienāca tūlīt pēc Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes absolvēšanas 1963. gadā. Eduards Smiļģis vēl ir galvenais režisors un atzīst viņu par īstu Dailes teātra aktrisi. Tāda viņa bija visus gadus, kamēr bija teātrī un arī ārpus tā - ar enerģisku temperamentu, kas salīdzināts ar tādām dabas katastrofām kā viesuļvētra, orkāns, cunami un vulkāna izvirdums. Ar gudrību un garīgu spēku, kas ļāvis gan izturēt, gan dzīvot ar prieku, kas tik lipīgi izskanēja viņas smieklos.

Ausmai Kantānei piemita daudzpusīgs, traģikomiķes talants. Viņas radītajiem tēliem bija raksturīga garīga vitalitāte, viņas patiesīgums un emocionalitāte uzrunāja un paņēma savā varā. Un viņai piemita skatuviskā brīvība, ļaušanās impulsam bez robežām, ar eleganti vilktām groteskas līnijām radot savas brīnišķīgās komiskās un ekscentriskās varones.

Pēc gandrīz divdesmit gadiem, kuros Ausma Kantāne savu enerģiju veltīja politikai un citām aktivitātēm, aktrise atgriezās Dailē pērn ar Vizmas Belševicas dzeju projektā “Dailes kanons”, uz skatuves atkal satiekoties ar Raimondu Paulu, kā arī aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu. Tā bija ļoti emocionāla atgriešanās Ausmas Kantānes 80. jubilejas gadā," pausts vēstījumā.

Dailes teātris arī citē aktrises teikto: “Savā profesijā esmu laimīgi saistīta ar gaismu. Ar skatuves gaismu, ar autora gaismu, ar aktiera un režisora gaismu un gaismu no zāles, kas nāk no skatītājiem - tā man palīdz pārdzīvot tumsas laiku.”

View this post on Instagram

A post shared by DAILE (@daile.lv)