Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Vai pieaugošā inflācija radīs būtisku triecienu arī kultūras nozarei?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pagaidām nav indikāciju, ka straujais vispārējais cenu pieaugums varētu radīt būtisku triecienu kultūras pasākumu nozarei, izriet no kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) paustā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Vaicāts, kādas patlaban ir aktuālākās problēmas kultūras nozarē un vai viena no tādām nav inflācijas spiediens, ministrs atbildēja, ka līdz šim kultūras nozarē strādājošās valsts kapitālsabiedrības nav devušas nekādus signālus, ka tās nevarētu iekļauties pašreizējā budžetā.

Viņš atzina, ka varbūt sarežģītākā situācijā ir privātais sektors, kur atsevišķi žanri ir kļuvuši mazāk pieprasīti. Kuri ir šie žanri, politiķis neminēja, vien norādīja, ka īpašas izmaiņas neizjūt tie producenti un mākslinieki, kuri ir gatavi strādāt ar dažādiem žanriem.

"Jebkurā gadījumā cilvēku vēlme atkal pulcēties, atkal būt kultūrā, atkal redzēt nav mazinājusies, un, neraugoties uz to, ka šajos ekonomiskajos apstākļos tas nav lēti, cilvēki pērk biļetes un vēlas apmeklēt kultūru, visi ir pēc tā izslāpuši," stāstīja Puntulis.

Vaicāts, vai nedomā, ka situācija varētu krasāk mainīties rudenī, kad līdz ar apkures sezonas iestāšanos iedzīvotāji asāk izjutīs cenu pieaugumu, ministrs atbildēja, ka ir pārliecināts, ka valsts atradīs atbilstošus kompensējošus mehānismus, lai iedzīvotājiem saglabātos iespēja baudīt kultūru arī tajos apstākļos.

Politiķis gan atzina, ka vispārējais cenu pieaugums skars XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus - viņam nākšoties vērsties valdībā, lai lūgtu to rīkošanai piešķirt papildu finansējumu. Nepieciešamā papildu finansējuma apmēru politiķis neminēja.