Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Rīgā ļaundaris neglābjami sabojā Indriķa Ģelža mākslas darbu [papildināts]

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Pagājušās nedēļas nogalē ļaunprātīgi sabojāts izstādes "Force[d] Majeure" dalībnieka - mākslinieka Indriķa Ģelža radītais darbs, kas atrodas pie Hanzas Perons, informē kultūrvieta.

Pēc izstādes organizatoru rīcībā esošās informācijas ļaundaris notikuma vietā ticis aizturēts, taču mākslas darbs ir neglābjami cietis.

Indriķis Ģelzis izstādei radīja jaunu brīvstāvošu skulptūru ar nosaukumu "Low-hanging fruit".

Tās karkass - "skelets" veidots no nerūsējošā tērauda, darba aprises precizētas darba procesā, māksliniekam izmantojot iepriekš neizmantotus materiālus. Daļa no šiem unikālajiem materiāliem šobrīd ir nodedzināti.

Valsts policija apstiprina, ka svētdien, 10. oktobrī, ap pulksten 00:30 tika saņēmts izsaukums uz Hanzas peronu. Ierodoties notikuma vietā tika konstatēts, ka tikusi dedzināta viena no skulptūrām. Teritorijas apsardzes darbinieks norādīja uz iespējamo vainīgo personu, kura atradās turpat netālu.

Par iepriekš minēto noziegumu, Valsts policijas patruļdienesta darbinieki aizturēja 1988. gadā dzimušu vīrieti, kurš tika ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā. Saistībā ar notikušo tika uzsākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu. Par šāda nozieguma izdarīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Pirmdien, 11. oktobrī, tiesa vīrietim piemēroja drošības līdzekli - uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā.

Fonds izsaka nožēlu par notikušo, taču vienlaikus pauž cerību, ka darbs tiks atjaunots vai arī izstādes vietā tiks atstāts tāds, kāds tas šobrīd izskatās pēc vandālisma akta. Nepatīkamas sakritības dēļ notikušais, diemžēl, sasaucas ar izstādes nosaukumu "Force[d] Majeure", kas ir vārda spēle latīniskajam terminam, kas norāda uz ārkārtējiem nenovēršamiem apstākļiem. "Force[d] Majeure" izstādes kontekstā ir nepārvarama vara, kas tiek izraisīta piespiedu kārtā.

Izstādi pie kultūrvietas Hanzas Perons rīko laikmetīgās mākslas centrs Kim?, sadarbojoties ar Hanzas Peronu un mecenātu Ernesta Berņa un Oļega Fiļa dibināto labdarības fondu Novum Riga. Izstādē izvietoti mākslinieku 0.0.01.0.0, Santas Frances, Indriķa Ģelža, Kiwie, Kriša Salmaņa, Aleksandras Samuļenkovas un Līgas Spundes darbi