Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

"Lielā Kristapa" mūža balvu iegūs kostīmmāksliniece Ieva Kundziņa

© Ģirts Ozoliņš / F64

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" mūža balvu iegūs kostīmmāksliniece Ieva Kundziņa, kuras karjera aizsākās 1966.gadā ar filmu "Noktirne", šodien preses konferencē pavēstīja Latvijas Kinematogrāfistu Savienības (LKS) priekšsēdētāja Ieva Romanova.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pateicās kino nozarei, kura tik grūtos apstākļos turpina radīt. Kultūras ministrs atzina, ka no Kultūras ministrijas puses kino nozarei ir bijis un būs atbalsts filmu veidošanai. Savukārt Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma norādīja uz sarežģījumiem, ko kino izplatīšanā radījusi pandēmija, un uzsvēra, ka filmas vislabāk var novērtēt tieši kinoteātros - tur, kur tās paredzēts demonstrēt.

Rietumas ieskatā, pēdējā gada laikā Latvijas kino papildinājušas ļoti daudzveidīgas filmas, un, cerams, tā notiks arī nākotnē. Rietuma arī atzina, NKC arī turpmāk ir nolēmis atbalstīt kvalitatīvu daudzsēriju filmu veidošanu.

LKS priekšsēdētāja Romanova izteica prieku, ka latviešu kino ir izdzīvojis un pārvarējis daudzās grūtības, un "Lielajam Kristapam" pieteikto filmu ir daudz. Romanova nosauca šī gada "Lielā Kristapa" mūža balvas ieguvēja vārdu - kostīmmāksliniece Kundziņa.

Savukārt "Lielā Kristapa" atlases komisijas pārstāve Arta Ģiga atklāja, ka filmu atlases komisija noskatījās 92 filmas, un izteica apbrīnu kinematogrāfistiem, ka tik sarežģītos apstākļos radies tik daudzveidīgs kino, uzteicot gan jau zināmu režisoru veikumu, gan jauno rokrakstus.

"Lielā Kristapa" producente Marta Bite atklāja, ka šī gada "Lielā Kristapa" programmas laikā notiks divu jaunu latviešu filmu pirmizrādes - "Uz neredzīti, Brasa!", kuras režisors ir Ivars Zviedris, un "Delle", kuras režisors Andrejs Verhoustinskis.

Latvijas filmu nozares pasākums "Lielais Kristaps" šogad norisināsies no 11.novembra līdz 15.novembrim. Tas ir nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums, kas dod iespēju vienkopus redzēt un profesionāli izvērtēt Latvijas jaunākās filmas, kā arī godināt Latvijas kino tradīcijas.

Galvenais "Lielā Kristapa" notikums - balvu pasniegšanas ceremonija notiks svētdien, 14.novembrī. Svinīgo ceremoniju, kurā tiks pasniegtas balvas labākajām filmām un filmu nozares profesionāļiem, kā arī īpašās balvas, skatītāji varēs vērot Latvijas Televīzijas tiešraidē.