Puntulis: 4 miljoni ir simbolisks žests

© Vladislavs Proškins / F64

Lēmumu nākamā gada budžetā piešķirt četrus miljonus eiro Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem ārpus dziesmu svētku gada kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) dēvē par simbolisku žestu, kas parāda, cik valdībai un valstij ir svarīga dziesmu svētku kustība.

Kā šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda ministrs, tā bija viena no visaugstākajām prioritātēm budžeta pieprasījumā nākamajam gadam. Viņš akcentēja, ka dziesmu svētku kustība ir svarīga un nozīmīga, tādēļ nākamā gada budžetā paredzēts attiecīgs finansējuma pieaugums, gatavojoties Dziesmu svētku 150 gadu jubilejai.

"Esmu gandarīts, ka kolēģi valdībā mani sadzirdēja un atbalstīja. Mēs patiešām darīsim visu, lai Dziesmu svētku 150 gadu jubileja būtu skaista un krāšņa. Vienlaikus es saprotu, ka ar finansējumu nevar atrisināt visas problēmas. Mēs joprojām atrodamies pandēmijas apstākļos un patlaban ir grūti prognozēt dziesmu svētku kustības darbību pandēmijas laikā - cik tā būs brīva, cik ierobežota, manuprāt, to būtu grūti prognozēt jebkuram," pauda kultūras ministrs.

Jautāts, vai tiek meklēti risinājumi, kā atbalstīt pašvaldības, kuras finansē kolektīvu uzturēšanu, Puntulis norādīja, ka, runājot par gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem, kolektīvu vadītāji saņems vienreizēju atbalstu ceļā uz Dziesmu svētku 150.gadskārtu. Viņš norādīja, ka finansējumu saņems vairāk nekā 1000 kolektīvu vadītāji.

Runājot par to, vai tiek domāts par veidiem, kā atbalstīt amatieru kolektīvu vadītājus, kuriem algu maksā pašvaldības atkarībā no savas rocības, kultūras ministrs atzīmēja, ka sarunas ir sāktas un diskusijas notikušas. Viņš norādīja, ka, ņemot vērā Dziesmu svētku precīzi zināmo norises laiku, nopietnākas izmaiņas varētu veikt, sākoties jaunam Dziesmu un deju svētku ciklam.

"Patlaban primārais uzdevums ir nosvinēt Dziesmu un deju svētku tradīcijas 150.gadskārtu godam, un pēc tam, ja mēs runājam par kādām konkrētām izmaiņām, tas varētu notikt, sākoties nākamajam svētku ciklam. Es piekrītu, ka šis ir darbs kopā ar pašvaldībām. Mēs jau esam uzsākuši sarunas par šo jautājumu ar Latvijas Pašvaldību savienību, arī politiskās sarunas ir uzsāktas. Mēs pie tā noteikti atgriezīsimies, un agrāk vai vēlāk šī joma tiks sakārtota," uzsvēra Puntulis.

2022.gada budžeta projektā piešķirti četri miljoni eiro Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem ārpus dziesmu svētkus gada, ņemot vērā arī to, ka tuvojas Dziesmu svētku 150.gadu jubileja. Tajā skaitā 1,5 miljoni kā vienreizējs finansējums tiks piešķirts 1638 kolektīvu vadītājiem. Līdzekļus paredzēts izmantot arī ekspozīcijas izveidei Mežaparka estrādē.

Kultūra

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais