Kultūras jomas valsts darbiniekiem palielinās atalgojumu

© Rūta Kalmuka / F64

2022.gada budžeta projektā kultūras jomas valsts darbiniekiem paredzēts vidējās algas pieaugums no 930 eiro līdz 1040 eiro, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē informēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) un Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji.

Puntulis uzsvēra, ka, ņemot vērā "reālo situāciju" ar budžeta iespējām, "varam būt apmierināti, ļoti gandarīti", jo budžeta projektā ir izpildītas jeb iekļautas nepieciešamās prioritātes. Politiķis pauda, ka kultūras joma vairs nav "bārenītes statusā", bet tiek vērtēta līdzvērtīgi citām tautsaimniecības nozarēm. Līdzekļu pieaugums kultūras jomai paredzēts "vēl nebijušā apjomā", uzsvēra ministrs.

Vidējās algas pieaugums gandrīz 4300 darbiniekiem nākamgad izmaksās papildu astoņus miljonus eiro.

Uz deputāta Jāņa Vucāna (ZZS) jautājumu, vai algas pieaugs arī bibliotekāriem, no KM pārstāvju teiktā izrietēja apstiprinoša atbilde.

Vucāns un deputāte Evija Papule (Republika) vaicāja arī par atbalstu Liepājas teātrim. Kā skaidroja KM pārstāve un ministrs, tad ir paredzēts, ka teātrim būs iespējams saņemt līdzekļus, pretendējot uz tiem slēgtā konkursā, kur līdzekļus paredzēts sadalīt dažādām kultūras iestādēm. Šāda pieeja saistīta ar Liepājas teātra atšķirīgo juridisko statusu salīdzinājumā ar vairākiem citiem Latvijas teātriem.

Programmai "Latvijas skola soma" paredzēts papildus piešķirt 2,5 miljonus eiro, ko atzinīgi novērtēja deputāts Raivis Dzintars (NA). Politiķis atgādināja, ka šī programma sākotnēji tika izveidota kā vienreizējs pasākums uz Latvijas simtgades svinībām, bet vēlāk tika nodrošināta tās īstenošanas turpināšana.

Puntulis kā "vēsturisku" nodēvēja četru miljonu eiro piešķiršanu Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem ārpus dziesmu svētkus gada, ņemot vērā arī to, ka tuvojas Dziesmu svētku 150.gadu jubileja. Tajā skaitā 1,5 miljoni kā vienreizējs finansējums tiks piešķirts 1638 kolektīvu vadītājiem. Līdzekļus paredzēts izmantot arī ekspozīcijas izveidei Mežaparka estrādē.

Nacionālā kino stiprināšanai papildus tiks novirzīti 2,05 miljoni, kopējai pieejamajai summai sasniedzot sešus miljonus eiro, norādīja KM pārstāve. Tāpat par trīs miljoniem eiro palielināts finansējums Valsts kultūrkapitāla fondam.

Mediju atbalsta fondam paredzēts piešķirt 2,6 miljonus eiro, komercmediju atbalstam pusmiljonu eiro un saliedētas, pilsoniski aktīvas sabiedrības aktivitātēm 0,7 miljonus eiro.

Augstas gatavības infrastruktūras projektiem teātriem, kultūras jomas skolām un citām kultūras iestādēm nākamgad paredzēti 11 miljoni eiro.

Kopumā nozarē finansējumu plānots palielināt par 26,7 miljoniem eiro, tam sasniedzot gandrīz 221,8 miljonus eiro.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".