Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Likteņdārzs saņēmis pastmarku kolekciju vairāku tūkstošu eiro vērtībā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Likteņdārzs saņēmis pastmarku kolekciju vairāku tūkstošu eiro vērtībā, ko bērnībā, pēc došanās bēgļu gaitās no Latvijas, sācis veidot latviešu arhitekts Ansis Reinhards, informē Kokneses fonds.

Kolekcija apkopota vairākos albumos, kuros ir pastmarkas, kas izdotas Latvijas teritorijā dažādu politisko režīmu, toskait cariskās Krievijas, Pirmā pasaules kara vācu okupācijas karaspēka, Bermonta un citu, laikā. Kolekcijas senākā pastmarka ir no 1860.gada, bet pie retumiem minamas 1933.gadā izdotās pastmarkas "Latvija-Āfrika", kas veltītas Nikolaja Pūliņa lidojumam uz Āfriku.

Savu kolekciju Reinhards sācis veidot 1947.gadā pārvietoto personu nometnē Vācijā, kur pastmarkas gūtas no citiem latviešiem, kuri Otrā pasaules kara beigās bija spiesti kļūt par bēgļiem.

Kolekcijas veidošana turpinājusies Reinhardu ģimenes pirmajā trimdas mītnes zemē Marokā, papildinot krājumu ar franču, britu un amerikāņu pastmarkām. Savukārt vēlākos gados, tēvam Jānim Reinhardam sākot strādāt Pasaules Veselības organizācijā Ženēvā, tā turpināta ar vērtīgiem papildinājumiem no Šveices, Francijas un citu valstu filatēlijas veikaliem un senlietu tirgiem.

"Bērnībā es krāju dažādu valstu pastmarkas, taču vēlāk - tikai Latvijas teritorijā un brīvvalstī izdotās, jo tās man stāstīja par tobrīd nesasniedzamās Latvijas vēsturi. Tas bija aizraujoši kādā veclietu tirgū atrast aploksni ar Latvijas pastmarku, jo tās bija pēdas, ko Francijā vai citur bija atstājuši latvieši, kuri pēc kara un bēgļu nometnēm šajā zemē bija atraduši patvērumu," komentēja Reinhards.

Pēc Kokneses fonda aicinājuma filatēlijas eksperti novērtējuši dāvinājuma mantisko vērtību, kas ir vairāki tūkstoši eiro. Apzinot filatēlijas entuziastus, kolekcijai jau rasts glabātājs, kurš izteicis vēlmi pastmarkas iegādāties atbilstoši ekspertu novērtējumam.

"Ansis Reinhards savu ziedojumu novēlējis Saieta nama labiekārtošanai, par ko esam īpaši pateicīgi, jo, ceļoties celtniecības un apdares materiālu cenām, daļu labiekārtošanai paredzēto līdzekļu esam spiesti ieguldīt būvniecībā," pauda Eiropas Parlamenta deputāte, Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete (JV).

Viņa arī informēja, ka Saieta namu plānots pabeigt šogad, lai no nākamā gada pavasara tas būtu atvērts apmeklētājiem.