Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde "Smiļģis"

© Jānis Saliņš/F64

Šonedēļ Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša iestudējums "Smiļģis" un koncertciklā "Dailes Kanons" jau šodien uz skatuves tiksies aktrise Lilita Ozoliņa un pianists Reinis Zariņš, informē Dailes teātra pārstāvji.

24. un 25.augustā Dailes dārza skatuve piederēs aktrisei Lilitai Ozoliņai un pianistam Reinim Zariņam, kuru kopdarbu caurvīs Montas Kromas dzeja. Monta Kroma tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajām modernistēm latviešu dzejā. Līdztekus pārdomām par cilvēka dzīvi urbānā pasaulē dzejniece savos darbos cenšas izzināt arī sievietes iekšējo pasauli un daiļrades procesu.

Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods: "Pianists Reinis Zariņš vēlējās, lai viņa satikšanās ar teātra pasauli notiktu kopā ar Lilitu Ozoliņu. Reinim piemīt konceptuāla domāšana, lieliska iztēle, viņi ar Lilitu ir kā gara radinieki. Viena no tēmām, ko "Dailes Kanons" koncertcikla ietvaros ir izvēlējusies Lilita Ozoliņa, ir par mākslas radīšanas brīdi, kad dzejniece Monta Kroma vēro, kā top mākslinieku Helēnas un Ivara Heinrihsonu darbi."

"Dailes Kanons" ir teātra simtgades svinību ietvaros tapis septiņu koncertu cikls, kas aicina skatītājus Dailes dārzā, lai pianistu pavadībā iedziļinātos poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā ir galvenā Dailes kanona vērtība- izcilie Dailes teātra aktieri.

"Dailes Kanons" koncertcikla turpinājumā atsevišķos vakaros ar skatītājiem tiksies aktrise Rēzija Kalniņa un pianists Vestards Šimkus, aktrise Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa. Koncertciklu noslēgs aktrises Ausma Kantāne, Ilze Ķuzule- Skrastiņa un komponists, Maestro Raimonds Pauls.

Savukārt piektdien, 27.augustā teātrī ilgi gaidīta pirmizrāde- Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā. Izrāde tika veidota kā veltījums Dailes teātra un Latvijas valsts simtgadei un tās pirmizrāde teātrī būs īpašs notikums.

Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Viesturs Kairišs: "Izrāde ir mans pirmais lielais pārbaudījums ar Daili, Smiļģi, Dailes teātra leģendāro vēsturi. Mākslas rašanās no radošās brīvības gara bija vienīgais uzdevums, kuru uztvēru kā Eduarda Smiļģa cienīgu. Izrāde ir par radošumu, cilvēka ģenialitāti un teātra maģiju."

Eduards Smiļģis ir ne vien Dailes teātra dibinātājs, novatorisks režisors, aktieris, bet arī pretrunu plosīts ģēnijs. Drāma divās daļās cenšas izdibināt, kas patiesībā slēpjas aiz Smiļģa tūkstoš maskām, un kādu cenu ģēnijam nākas maksāt par spēju spēlēt teātri, sāpēt un mīlēt pāri vidusmēra cilvēka varēšanas robežām.

Izrādes režisors Viesturs Kairišs komandā apvienojis scenogrāfi Ievu Jurjāni, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un horeogrāfi Janu Jacuku.

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, Kārlis Arnolds Avots, Toms Veličko, Vita Vārpiņa vai Kristīne Nevarauska, Olga Dreģe vai Lidija Pupure, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rēzija Kalniņa, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa.