Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Zināmi "Purvīša balvas 2023" nominanti

© Publicitātes foto

Šī gada pirmajā pusgadā "Purvīša balvai 2023" nominēti mākslinieku Darjas Meļņikovas, Kriša Salmaņa, Ievas Epneres, Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbi, informēja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 1.janvāra līdz 30.jūnijam, jaunā "Purvīša balvas 2023" ekspertu darba grupa balvai, kas tiks pasniegta 2023.gada jūnijā, ir nominējusi Meļņikovu par izstādi "The Anticipation" jeb "Gaidas", kas bija eksponēta galerijā "427".

Balvai nominēts arī mākslinieks Salmanis par par izstādi "Konstrukcija", kas bija apskatāma galerijā "Alma". Savukārt Māliņa un Kalns nominēti balvai par izstādi "Tūlīt", kas bija eksponēta mākslas stacijā "Dubulti". Tāpat balvai nominēta māksliniece Epnere par izstādi "Cirks zem kupola", kas bija apskatāma LNMM Kupola zālē.

Sujunšalijeva norādīja, ka kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja piecus mākslas notikumus, un to vidū bija arī Agneses Krivades darbs "Svētā Kristofera viesnīca" izstādē "Savvaļa".

No 2021.gada 1.janvāra darbu sākusi jauna ekspertu darbu grupa šādā sastāvā: LNMM izstāžu kuratore kuratore Līna Birzaka-Priekule, kuratore un "Kim?" laikmetīgās mākslas centra programmas direktore Zane Onckule, kuratore un mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistrantūras vadītāja Antra Priede, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, filozofs Igors Gubenko.

"Purvīša balva" dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo "Purvīša balvu" 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās "Purvīša balvas' laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo "Purvīša balvu" 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā "Purvīša balva" 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība".

Savukārt piekto "Purvīša balvu" 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma", sesto "Purvīša balvu" 2019.gada aprīlī saņēma Epnere par darbu "Dzīvo atmiņu jūra". Septīto "Purvīša balvu" 2021.gada jūnijā saņēma Amanda Ziemele par izstādi "Kvantu matu implanti".