Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Izmēģinās Covid-19 apstākļos sarīkot drošus kinoseansus, brīvdabas koncertu un teātra izrādes

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Nākamnedēļ tiks rīkoti izmēģinājuma kinoseansi, brīvdabas koncerts un teātra izrādes, lai praksē pārbaudītu Covid-19 sertifikātu izmantošanu vakcinētām un vīrusu izslimojušām personām, kuras no 15.jūnija varēs atsākt apmeklēt kultūras pasākumus, un "izzinātu, kā epidemioloģiski droši rīkot kultūras pasākumus arī vēl nevakcinētiem iedzīvotājiem".

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, pilotprojekti tiks īstenoti, kultūras norišu un pasākumu rīkotājiem cieši sadarbojoties ar epidemiologiem, Veselības ministrijas un Slimību un profilakses kontroles centra speciālistiem.

Kopumā plānots izmēģināt sešus pilotprojektus četrās iestādēs - 10.jūnijā tiks izmēģināti divi kino seansi "Forum Cinemas" kinoteātrī," 11.jūnijā - brīvdabas koncerts Dzintaru koncertzālē, 12.jūnijā - divas teātra izrādes Valmieras drāmas teātrī, bet 13.jūnijā - izrāde īpaši izbūvētā āra terasē kultūras un izklaides centrā "Hanzas perons".

Pilotprojekti izvēlēti, lai aptvertu dažādus publisku pasākumu veidus, norises vietas un auditorijas tipus, uzsver KM. Kokale atzīmēja, ka pilotprojektu mērķis ir izstrādāt un pārbaudīt praksē priekšnosacījumus drošai un ekonomiski pamatotai kultūras un izklaides nozaru darbības atsākšanai, lai pārtrauktu kultūras nozares dīkstāvi.

Jau ziņots, ka pret Covid-19 vakcinētajai un vīrusu izslimojušajai sabiedrības daļai pēc 15.jūnija paredzēts piedāvāt iespēju atsākt kultūras pasākumu klātienes apmeklējumus. Vienlaikus turpināma epidemioloģisku drošu risinājumu izzināšana un pārbaudīšana arī attiecībā uz bērnu auditorijas un personu, kuras nav veikušas pilnu vakcinācijas kursu, iespējām klātienē apmeklēt publiskus pasākumus.

Katra pilotprojekta īstenošanai ir izstrādātas individuālas, epidemioloģiski drošas norises vadlīnijas. Visiem pilotprojektiem noteiktie, kopīgie drošības pasākumi ir personalizētu biļešu tirdzniecība, skatītājiem atrodoties fiksētās sēdvietās un pilotprojekta organizatoram ievācot skatītāju kontaktinformāciju, Covid-19 sertifikāta un negatīva Covid-19 testa rezultāta kontrole pie ieejas kultūrvietā, īpaša kārtība skatītāju plūsmas organizēšanā, gaisa kvalitātes monitorings telpās.

Kokale norādīja, ka uz minētajiem pilotprojektiem būs iespējams iegādāties biļetes, bet jāņem vērā, ka pilotprojektu laikā pasākumu auditorija var atšķirties. Tas nepieciešams, lai varētu izveidot scenārijus gan pasākumiem, kurus apmeklē vakcinētas un Covid-19 izslimojušas personas, gan scenārijus pasākumiem ar jauktu auditoriju. Pirms biļešu iegādes KM lūdz iepazīties ar informāciju pasākumu rīkotāju interneta mājas lapās.

Kā ziņots, pirmais kultūras jomas norišu atsākšanas pilotprojekts no 21.aprīļa līdz 4.maijam notika Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kas vēra durvis epidemioloģiski drošai Latvijas valsts simtgadei veltītās izstādes "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" apmeklēšanai. KM uzskata, ka šis pilotprojekts noritējis droši.