Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Muzeju nakts 2021: norises virtuālajā vidē un muzeju āra ekspozīcijas

© Linards Onzuls, F64 Photo Agency

Muzeju nakts norises, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai, 15.maijā notiks virtuālajā vidē un muzeju āra ekspozīcijās, informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa pavēstīja, ka, piedāvājot dažādas norises virtuālajā vidē, kā arī muzeju āra ekspozīcijās un pilsētvidē, 60 Latvijas muzeji šogad piedalīsies Muzeju naktī. 2021.gadā Muzeju nakts pasākumus Latvijas muzeji piedāvās jau 16.reizi. Savukārt pērn Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktās ārkārtējās situācijas apstākļos Muzeju nakts norises Latvijā tika atceltas.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) norādīja, ka Muzeju nakts līdz šim ik gadu iezīmējusi vasaras sākumu, kad daudzveidīgo, naksnīgo kultūras pasākumu piedāvājumu muzejos un citās mantojuma iestādēs klātienē izbaudījis aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju visā Latvijā.

"Šogad muzeji īpaši strādājuši pie tā, lai piedāvātu epidemioloģiskajai situācijai atbilstošas norises - virtuālas iespējas muzeju ekspozīciju apskatē, līdzdalības iespējas dažādās tiešsaistes diskusijās, kā arī muzeju āra ekspozīciju apskati," pauda kultūras ministrs.

KM pārstāve atzīmēja, ka šogad Muzeju nakts tēma ir "robežas," aicinot izcelt robežas kā kultūras mantojuma un robežu radīta kultūras mantojuma aspektus, robežvietas un robežu sadalīto mantojumu, kā arī pārrobežu mantojumu un robežu šķērsošanu kā mantojumu.

Pēc Kokales paustā, Muzeju nakts programmas piedāvājums izstrādāts tā, lai būtu baudāms individuāli, cilvēkiem nedrūzmējoties. Norišu organizatori apņēmušies uzraudzīt un atgādināt apmeklētājiem, ka dodoties uz muzeju āra ekspozīcijām ir strikti jāievēro distancēšanās un gadījumā, ja vienlaikus muzeja teritorijā ir vairāk apmeklētāju un kādu brīdi neizdodas ieturēt savstarpēju divu metru distanci, jālieto sejas un deguna aizsegi.