Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Šovakar pasniegs Latvijas Literatūras gada balvas

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Kanālā "LTV1" šodien plkst.21.05 būs skatāms Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas raidījums, kuru veido biedrības "Ascendum" un žurnāla "Satori" radošā komanda.

Viņa pavēstīja, ka raidījuma režisore ir Liene Linde, to vadīs dzejnieki Toms Treibergs un Marija Luīze Meļķe, skanēs Edgara Mākena mūzika, un ar īpašu ceremonijai sacerētu skaņdarbu uzstāsies Miķelis Putniņš.

Raidījumā tiks atklāti balvu saņēmēji visās nominācijās, godināti mūža balvas laureāti - valodniece un rakstniece Lalita Muižniece un literatūrzinātnieks Gunārs Bībers, kā arī sveikti speciālbalvas ieguvēji - festivāla "Prozas lasījumi 2020" komanda rakstnieces Ingas Žoludes vadībā.

Uz uzvaru kategorijā "Labākais dzejas darbs" pretendē Amanda Aizpuriete par darbu "Pirms izvākšanās", Ingmāra Balode par "Dzejoļi pēc mūsu ēras", Katrīna Rudzīte par "Ērti pārnēsājami spārni" un Kārlis Vērdiņš par "Gatavā dzeja".

Kategorijā "Labākais prozas darbs" nominēta Inga Ābele par darbu "Balta kleita", Jānis Joņevs par darbu "Tīģeris" un Laura Vinogradova par darbu "Upe".

Savukārt kategorijā "Labākais darbs bērniem" sacentīsies Ērika Bērziņa ar darbu "Mammas dzejoļi", Ieva Melgalve un Elizabete Lukšo-Ražinska ar darbu "Emī un Rū. Robota sirds", Marts Pujāts ar darbu "Ej nu ej" un Inga Žolude ar "Pirmo reizi uz Zemes".

Kategorijā "Labākais tulkojums" nominēts Dena Dimiņa no holandiešu valodas tulkotais Edvarda van de Vendela romāns "Zilās zāles vasara", Jāņa Elsberga no angļu valodas tulkotā Čārlza Bukovska dzejas izlase "Kodiens", Daces Meieres no lietuviešu valodas tulkotais Jurgas Viles grafiskais stāsts "Sibīrijas haiku" un Māras Poļakovas no krievu valodas tulkotais Leonīda Dobičina romāns "Enpils".

Par uzvaras lauriem kategorijā "Spilgtākā debija" sacentīsies Elvīra Bloma ar darbu "Izdzēstie attēli", Andris Kalnozols ar "Kalendārs mani sauc", Ivars Šteinbergs ar "Strops" un Lauris Veips ar darbu "Interesantās dienas".

Šogad balvas ekspertu komisiju veidoja rakstniece Nora Ikstena, dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Raimonds Ķirķis, rakstniece Sabīne Košeļeva, literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe, tulkotāja Inga Mežaraupe, dzejniece un skolotāja Daina Sirmā un dzejnieks, publicists un filozofs Ilmārs Šlāpins.

LALIGABA ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.