Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Par godu 4. maija svētkiem, tiek organizēts virtuālais gājiens tautas tērpos

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Tautas tērpu centrs "Senā Klēts" sadarbībā ar biedrību "Mans tautastērps" arī šogad organizē virtuālo gājienu tautas tērpos, aicinot ikvienu šodien, 4.maijā, uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un publicēt fotogrāfijas savā Facebook vai Instagram kontā ar tēmturi #tautastērpugājiens2021.

Virtuālajā gājienā aicināti piedalīties dalībnieki no visas Latvijas, kā arī no ārzemēm, veicinot Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un uzturot dzīvu tradīciju par tautas tērpa valkāšanu valsts godos.

Gājienā varēs piedalīties ikviens, jo šogad īpaši ir padomāts par tiem, kas vēl ir ceļā uz savu tautas tērpu!

Būs iespēja virtuāli pielaikot kādu no mākslinieces Agritas Krieviņas-Siliņas zīmētajiem tautas tērpiem Facebook un Instagram filtru veidā. Ikviens tiek aicināts piedalīties gājienā, publicējot bildes arī virtuālajos tautas tērpos.

Laikā pirms pandēmijas 4.maija gājiens tautas tērpos sākās Rīgā, Rātslaukumā un veda līdz Brīvības piemineklim. 2020.gadā gājiens notika virtuāli, un tajā piedalījās vairāk kā četri tūkstoši dalībnieku. Lai atcerētos iepriekšējo gājienu norises, šodien Rātslaukumā visas dienas garumā atradīsies vides mākslas objekts - skatuve ar simbolisku gājienu un audiovizuāliem stāstiem par 1990.gada 4.maiju, par Tautas tērpu centra "Senā Klēts" dibināšanu un gājiena tautas tērpos vēsturi.

Vides mākslas objekts būs apskatāms visas dienas garumā no plkst. 9:00 līdz 21:00.

Ar šo pasākumu "Senā Klēts" arī ieskandina 30 gadu pastāvēšanas jubileju. Tautas tērpu centra "Senā Klēts" dibinātāja Maruta Grasmane izsaka lielu pateicību pagājušā gada virtuālā gājiena dalībniekiem Latvijā un visā pasaulē, kas iedvesmo uzturēt gājiena tradīciju arī tik neordināros apstākļos.

"Mums jābūt lepniem par savu kultūras mantojumu - tautas tērpu, kas ir saglabājies līdz mūsdienām. Tādēļ ikviena cilvēka līdzdalība šajā gājienā ir kā apliecinājums tam, ka tradīcija ir dzīva, un tai būs turpinājums," tā Maruta Grasmane.

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un AS "Latvijas valsts meži", informatīvie atbalstītāji ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs.