Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Kultūras ministrs: To, ko var atrisināt ar naudu, mēs esam atrisinājuši

© f64.lv, Kaspars Krafts

Kultūras ministrs Nauris Putulis LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka drīzumā, iespējams, apmeklētājiem tiks atvērti muzeji un galerijas.

Pagājusi nedēļa kopš Latvijā ir atcelta ārkārtas situācija. Kultūras ministris komentēja, ka tas bija ļoti drosmīgs, bet pareizs solis.

"Šobrīd ir jāsaprot šis sabiedrības nogurums. Mēs visi no pandēmijas esam ļoti, ļoti noguruši un mums ir jāmeklē veidi, kā ar šo pandēmiju sadzīvot."

Viņš atzina, ka šobrīd ikvienam ir jābūt ļoti uzmanīgam. Puntulis skaidroja, ka šobrīd mēs esam situācijā, kurā šķietami liekas, ka tūlīt būs vasara un sabiedrībā jau būs iegūta 70% imunitāte pret vīrusu. Tādējādi tuvojoties vasarai šis gadalaiks provocē cilvēkus vairāk pulcēties.

"Šis ir ļoti riskants brīdis. Patiešām ir jābūt katram atbildīgam, lai šajā pandēmijas beigu posmā mēs neizdarītu kaut ko tādu, kas mums maksātu dārgāk kā viss iepriekšējais."

Puntulis paredz, ka tuvākajā laikā atkal apmeklētājiem tiks atvērti muzeji un galerijas.

Viņš pauda, ka tikai mazliet pietrūka, lai jau šobrīd, kad ārkārtas situācija ir beigusies, būtu atvērti arī muzeji. Kultūras ministrija ir izstrādājusi vairāku soļu programmu, kā atsākt darbību kultūras nozarē. Sākotnēji muzeji tika iekļauti "pirmajā solī", bet tomēr tika pārcelti uz "otro soli". Puntulis uzsver, ka "viena soļa garums" ir aptuveni trīs nedēļas. Šobrīd jau ir pagājusi pirmā nedēļa, tad provizoriski muzeji varētu atsākt darbību pēc divām nedēļām.

Ministrija pašlaik strādā pie pilotprojekta, kurā, iespējams, mēģinās atvērt kādu no muzejiem ātrāk, pirms noteiktā laika. Tomēr, kā sacīja ministrs, gala vārds ir jāsaka veselības ministrijai, vai akceptēt šādu lēmumu.

"Mēs nedrīkstam nonākt situācijā, kurā politiskie lēmumi disonē ar mediķu lēmumiem, jo tomēr ir pandēmija. Šī krīze var skart mūsu veselību un dzīvību."

Puntulis neraugās cerīgi uz to, ka tuvākajā laikā darbu varētu atsākt arī teātri. Viņš uzsvēra, ka lielākie pandēmijas riski, lai saslimtu, saistās ar iekštelpām. Tādējādi ir jābūt ļoti uzmanīgiem.

"Pirmie, kas atvērsies pēc pāris nedēļām būs muzeji. Es ceru."

Šobrīd kultūras ministrija darba grupā gan ar teātra vadītājiem, gan nozares ekspertiem analizē ārvalstu pieredzi, viņu pilotmodeļus. Tādējādi strādājot pie plāna, kuru piedāvāt valdībai. Tomēr, atskatoties uz citu valstu pieredzi, arī citviet plaši pasākumi iekštelpās nenotiek .

"Varbūt mums vēl izdosies šīs sezonas noslēgumā runāt par kādām izrādēm skatītāju klātbūtnē. Vai tie būs testētie, vai vakcinētie - tas vēl būs jautājums."

Ministrs atzina, ka šobrīd kultūras nozares pārstāvjiem tiek sniegts plašs atbalsts pandēmijas situācijā.

"To sadaļu, kuru var atrisināt ar naudu, to mēs esam atrisinājuši. Cerams, ka neviens kultūras darbinieks nepaliek bez atbalsta šajā situācijā."

Kultūras ministrija ir izstrādājusi piecus kompensācijas mehānismus - divus, lai "pārziemotu" esošo situāciju, divi domāti nākotnei un viens biļešu kompensācijām. Šobrīd uz pašnodarbināto personu atbalsta programmām ir pieteicies liels skaits cilvēku, tāpēc drīzumā ministrija dosies pie valdības un lūgs papildus finansējumu. Puntulis atzina, ka tiks lūgts vēl papildus viens miljons.