Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Mākslinieks Aleksejs Naumovs nominēts Hansa Kristiana Andersena balvai

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Mākslinieks Aleksejs Naumovs nominēts prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai, informēja Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas vadītāja Austra Avotiņa

Viņa pavēstīja, ka Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomei (LBJLP) kā Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes Latvijas nodaļai ir tiesības izvirzīt savas valsts labākos māksliniekus un rakstniekus nozīmīgajai Hansa Kristiana Andersena balvai bērnu literatūrā.

Avotiņa atzīmēja, ka parasti LBJLP pretendentus izraugās no Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu vidus. Naumovs to ieguva 2011.gadā, kad izdotas bija trīs grāmatas ar viņa ilustrācijām.

Mākslinieks ir absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Naumovs bijis Francijas valdības stipendiāts, studējot glezniecību Parīzē.

Avotiņa norādīja, ka mākslinieks ir aktīvs Latvijas kultūras darbinieks, daudzu žūrijas komisiju loceklis, bijis Kultūras vēstnieks Francijā un viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās. Tāpat viņš bijis iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators dažādos sadarbības projektos mākslā Itālijā, Sicīlijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet.

Tāpat mākslinieks regulāri piedalījies izstādēs kopš 1979.gada, bijis vairāk kā 50 grupu izstāžu dalībnieks un mākslas projektu organizētājs, veicinot studentu radošo darbību, starptautiskus kontaktus un sadarbību ar dažādām pasaules mākslas augstskolām. Notikušas ir vairāk nekā 100 personālizstādes. Avotiņa vērsa uzmanību, ka Naumova aktivitāti un ieguldījumu ir novērtējusi arī Latvijas valsts, piešķirot māksliniekam Atzinības Krusta komandiera ordeni. Savukārt grāmatu mākslā Naumovs darbojas gandrīz trīsdesmit gadus.