Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Mūrniece: Kultūras dzīves pieejamībā cilvēkiem ar invaliditāti ir sasniegts progress

© f64.lv, Kaspars Krafts

Kultūras dzīves pieejamībā cilvēkiem ar invaliditāti ir sasniegts arī progress, taču joprojām saglabājas grūtībās piekļūšanai atsevišķām kultūras iestādēm un koncertu un citu pasākumu norises vietām, izriet no Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) šodien paustā attālināti notiekošajā diskusijā par Latvijas kultūras vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti.

Mūrniece norādīja, ka parlamenta Sociālo un darba lietu komisijas sadarbībā ar Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju "Sustento" rīkotā diskusija tradicionāli notiek ik gadu un ka kopā ar "Sustento" ir strādāts pie daudzām, arī smagām lietām. Visbiežāk idejas tiek virzītas caur Sociālo lietu komisiju, tāpēc politiķe novēlēja daudz uzņēmības un darba spara komisijas vadītājam Andrim Skridem (AP)

Saeimas priekšsēdētāja īpaši pateicās "Sustento" valdes priekšsēdētājai Gunti Ančai (P), ar kuru jau tradicionāli kopā strādāts pie dažādu ideju īstenošanas.

Politiķe norādīja, ka ir svarīgi, lai arī cilvēkiem ar invaliditāti ir iespēja dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, baudot tā dēvēto "garīgo mazi" - mākslu, sekot kultūras dzīvei un tajā piedalīties. Mūrniece uzsvēra, ka neviens vairs nešaubās, ka cilvēki ar invaliditāti ir gaidīti katrā publiskā vietā. Tāpat vairākās vietās ir pieejamas uzbrauktuves, pacēlāji un subtitri teātros.

Tomēr ne visās ēkās, kultūras iestādēs, ne visos koncertos vai izrādes var iekļūt, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Nepieciešams turpināt strādāt pie tā, lai nodrošinātu to, ka cilvēkiem ar invaliditāti ir nokļūšanas un iekļūšanas iespējas, kā arī, lai ir iespējas sēdēt, redzēt un saprast kultūras pasākumus, izrietēja no Mūrnieces paustā.

Kā ziņots, šodienas diskusijā Saeimas deputāti, cilvēki ar invaliditāti un dažādu ar kultūras jomu saistītu atbildīgu iestāžu pārstāvji spriež par vairākiem ierobežojumiem, kuri neļauj cilvēkiem ar invaliditāti pilnvērtīgi baudīt kultūras dzīvi.

Diskusijā paredzēts apspriest divus svarīgus aspektus - vai kultūras produkti Latvijā ir pieejami alternatīvos formātos, kas piemēroti arī cilvēkiem ar invaliditāti un lasīšanas traucējumiem? Otrs aspekts saistās ar jautājumu, cik pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti ir kultūras vietas un pasākumi?