Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Prezidents un premjers vienisprātis par mērķtiecīgu atbalstu kultūras nozarei

© F64, Oksana Džadana

Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir vienisprātis par mērķtiecīga atbalsta nepieciešamību kultūras nozarei.

Trešdien pēc abu pušu tikšanās Levits atzina, ka Latvijai kā mazskaitlīgai nācijai ir nepieciešams mērķtiecīgs atbalsts kultūras nozarei un radošajām personībām.

Valsts prezidenta ieskatā, atbalsts kultūrai būtu nodrošināms divos virzienos. Pirmais virziens ir institucionāls atbalsts, bet otrs - speciāls atbalsts Covid-19 apstākļos.

"Šeit ir iespējami dažādi modeļi un valdība par tiem domās. Bet rezultātam ir jābūt tādam, ka mūsu radošie cilvēki saņem valsts mērķtiecīgu institucionālu atbalstu, kas nodrošina to, ka viņi turpina radīt mums visiem nepieciešamus darbus. Savukārt pandēmijas situācijā ir jāparedz īpašs atbalsts," skaidroja Valsts prezidents.

Kariņš pievienojās paustajam, ka Latvijā ir svarīgi palīdzēt uzturēt radošo cilvēku darbību.

"Ir objektīvi saprotams, ka rakstniekam, kas raksta grāmatu latviešu valodā, nav nekādas iespējas nopelnīt līdzīgi kā rakstniekam, kurš dzīvo angļu, franču vai vācu valodas vidē, kurā ir desmitiem miljonu lasītāju. Latvijas apstākļos grāmatas metiens tipiski ir 500 eksemplāri, un no šāda metiena ir grūti uzturēt savu darbību," pauda Kariņš un piebilda, ka valdība meklēs veidus, kā atbalstīt šādu māksliniecisko darbību.

Premjers arī atzina, ka Covid-19 apstākļos ir jādomā par atbalsta pastiprināšanu kultūras nozarei, jo kultūras pasākumus negatīvi ietekmē pulcēšanās ierobežojumi.