Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Ja apmeklētāji neievēros distancēšanos, kultūras pasākumu varēs pārtraukt pavisam

© Jānis Vecbrālis/F64

Ja apmeklētāji neievēros distancēšanos, pasākumu varēs pārtraukt uz īsu brīdi, uz garāku laika posmu vai pavisam, atkarībā no situācijas un iespējas nodrošināt distancēšanos, paredz Kultūras ministrijas (KM) izstrādātās vadlīnijas drošai kultūras pasākumu organizēšanai.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, ministrija ciešā sadarbībā ar Latvijas Pasākumu producentu apvienību, Latvijas Pasākumu norišu vietu asociāciju un Latvijas Producentu savienību izstrādājusi un ar Veselības ministriju saskaņojusi vadlīnijas, kas palīdzēs publisku un arī slēgtu pasākumu organizatoriem droši, ievērojot ar Covid-19 saistītos ierobežojumus, organizēt kultūras pasākumus.

Vadlīnijās norādīts, ka pasākums ar fiksētām sēdvietām apmeklētājiem tiek uzskatīts kā drošākas par pasākumu ar stāvvietām, tādēļ ieteicams dot priekšroku pasākumiem ar sēdvietām. Savukārt, ja pasākums ir paredzēts ar stāvvietām, tad nepieciešams marķēt distancēšanās attālumus skatītāju zonā ar fiziskiem norobežojumiem, marķējumiem uz zemes vai citādi ar skaidri izvietotiem vietu iedalījumiem.

Pakalpojumu, piemēram, garderobe, biļešu skenēšana, apsardze, tirdzniecība, sniegšanai ieteicams plānot pietiekamu resursu, lai nodrošinātu pēc iespējas īslaicīgāku apmeklētāju un personāla kontaktu, kas nevar būt ilgāks par 15 minūtēm.

KM vadlīnijās akcentēts, ja paredzams, ka apmeklētāju grupas varētu pārkāpt distances ievērošanu, ieteicams piesaistīt atbilstošu personālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Pirms pasākuma organizatoriem būs jāizstrādā plūsmu plāns, paredzot dalībnieku kustības ceļus, iespējamo maksimālo dalībnieku blīvumu un kontroli, rindu veidošanās vietas un kontroli, norādes plūsmu vadībai un dalībnieku informēšanai, dalībnieku skaita un plūsmas kontroli, iespējamos plūsmu korekcijas scenārijus pasākuma laikā.

Ja tiek plānots, ka pasākumā vienlaikus atradīsies vairāk nekā 1000 apmeklētāju, lai samazinātu kontaktpersonu loku, apmeklētāji sadalāmi grupās līdz 300 personām, kur katrai grupai ir sava ieeja, labierīcības, tirdzniecība, nodrošinot, ka grupas savā starpā nesatiekas.

Ārtelpās vai telpās, kurās regulāri nenotiek pasākumi, pasākuma rīkotājam ir pienākums izvietot nepieciešamo informāciju skaidri un saprotami, paredz vadlīnijas.

Iekštelpu pasākumu norises vietai ir jāizstrādā plūsmu plāns un jāizvieto nepieciešamā informācija, kas jāievēro rīkotājam un apmeklētājiem. Pasākuma apmeklētājiem ir pienākums ievērot rīkotāja noteikumus. Pasākuma rīkotājam ir tiesības izstrādāt papildu noteikumus kārtības nodrošināšanai.

Tāpat vadlīnijas paredz, ka pasākuma starplaikos vai regulāri jāatskaņo informatīvi aicinājumi apmeklētājiem ievērot distanci.

Lai novērstu drūzmēšanos pēc pasākuma, ja iespējams un nepieciešams, tad jāizmanto vairākas nodalītas garderobes. Nepieciešams arī dalīt apmeklētāju plūsmu uz vairākām garderobēm, norādot tuvāko. Vadlīnijās atzīmēts - ja iespējams, tad nenodrošināt garderobes pakalpojumus vispār.

Tāpat KM vadlīnijas paredz, ka pirms pasākuma sākuma tiek veikta to virsmu dezinfekcija, kas apmeklētājiem pieejama telpā visbiežāk tie aizskartas vai lietotas, piemēram, rokturi, labierīcības, izlietnes, ūdens krāni un margas.

Savukārt, ja pasākuma ilgums nepārsniedz četras stundas, dezinfekcija tiek veikta pēc katra pasākuma. Ja pasākuma ilgums pārsniedz četras stundas, jāplāno apmeklētājiem pieejamo biežāk lietoto virsmu dezinfekcija pasākuma laikā.

Tāpat pasākuma norises vietā vēlams nodrošināt regulāru gaisa apmaiņu apmeklētājiem pieejamās telpās, izmantojot vai nu mehāniskās ventilācijas sistēmas, vai atverot logus pasākuma laikā, vai arī pārtraucot pasākumu uz 15 minūtēm ik pēc divām stundām.

KM vadlīnijās akcentēts, ka gadījumos, kad apmeklētāju reģistrācija ir obligāta, tā veicama pirms pasākuma, tā samazinot iespējamo drūzmēšanos pasākuma norises vietā. Apmeklētāju reģistrācijas datus uzglabā 30 dienas no pasākuma norises dienas. Vadlīnijās tiek rekomendēts veikt apmeklētāju reģistrāciju arī tad, ja tā nav obligāta.

Ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus, personalizētās sēdvietas nodrošināmas un apmeklētāju reģistrēšanās veicama tad, ja rīkotājs vēlas apmeklētājus sēdināt ar vienu metra distanci. Bet, ja organizators nevēlas veikt pasākumu apmeklētāju reģistrāciju, tad starp pasākuma apmeklētājiem ir jānodrošina divu metru distance.

KM vadlīnijās norādīts - ja ir paredzēta biļešu tirdzniecība vai pasākuma apmeklējums ir plānots ar ielūgumiem, biļešu vai ielūgumu izplatīšanai ieteicams izmantot tiešsaistes elektroniskās biļešu sistēmas. Tāpat ir ieteicams izvairīties no biļešu pārdošanas uz vietas pasākuma norises vietā.

KM arī rekomendē pirms pasākuma informēt dalībniekus par saistībā ar Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem un noteikumiem, kā arī par sankcijām, pārkāpjot noteikumus, tai skaitā par pasākuma pārtraukšanas iespējamību noteikumu neievērošanas gadījumā.

Kā norādīja KM, izmantojot vadlīnijas, kas ir pieejamas ministrijas tīmekļvietnē "km.gov.lv", pasākumu organizators varēs pārliecināties, vai ir iespējams organizēt pasākumu, ņemot vērā epidemioloģiskos Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumus, kā arī pārliecināties, kādas papildu darbības ir iespējams veikt, lai organizētu drošu pasākumu gan tā apmeklētājiem, gan mākslinieciskajam personālam un tehniskajam personālam.

Pasākumu plānošanas vadlīniju pirmajā daļā tabulas veidā apkopoti un aprakstīti galvenie aspekti, kas jāņem vērā, rīkojot publiskus pasākumus - pasākuma raksturs, tā norises laiks un ilgums, apmeklētāju skaits, kas vienlaikus atrodas kopā, pasākuma norises vietas ietilpība, distance, pasākuma teritorijas norobežošana, plūsmu organizēšana, ieejas pasākumā un izejas no tā izvietošana, marķējumu, norāžu un brīdinājumu izvietošana, tirdzniecības veikšana, garderobes izvietošana, dezinfekcijas un higiēnas, kā arī ventilācijas pasākumu veikšana, apmeklētāju reģistrēšana, biļešu tirdzniecības un komunikācijas organizēšana ar pasākuma apmeklētājiem.

Tabulā tiek izdalītas četras pasākumu kategorijas, ņemot vērā pasākuma norises vietu un raksturu: pasākumi, kas norisinās iekštelpās ar noteiktu pasākuma sākuma laiku, pasākumi, kas norisinās iekštelpās, taču tā apmeklējums ir laikā izkliedēts, pasākumi ārpus telpām ar noteiktu sākuma laiku un pasākumi ārpus telpām ar laikā un vidē izkliedētu apmeklējumu.

Savukārt vadlīniju otrajā daļā ietverti kopsavilkumā minēto galveno principu paplašināti skaidrojumi un priekšlikumi iespējamiem risinājumiem, norādīja KM.