Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Svētdien aicina doties pārgājienā "Ceļā ar Baronu" un satikties Dainu kalnā

© Kaspars Krafts/F64

 Svētdien, 6.septembrī, Ziedoņa muzejs un Turaidas muzejrezervāts aicina piedalīties pārgājienā "Ceļā ar Baronu" un satikties Dainu kalnā,  informēja Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā Anda Skuja.

No 21.augusta līdz 20.septembrim par godu Krišjāņa Barona 185.jubilejai pēc Barona muzeja aicinājuma Imanta Ziedoņa muzejs īsteno projektu "Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu", aicinot ikvienu interesentu noiet kādu ceļa posmu, ko izstaigājis Barons 1859.gada vasarā no Tērbatas līdz Dundagai.

Skuja teica, ka Turaidas muzejrezervāts 6.septembrī no plkst.16 līdz 19 aicina pārgājienā "Ceļā ar Baronu" maršrutā "Peltes - Dainu kalns", kura laikā tiks izzinātas kultūrvietas, proti, Felicitai Ertnerei veltītā skulptūra "Žests" biedrības "Vidzemes Šveice" ēkas vieta, Barona piemineklis, Siguldas Jaunā pils, vecais Siguldas ceļa posms, Gaujas tilts, taka gar Gauju, Gūtmaņa ala, ceļa stabs kempingā "Dainas", mājas "Dainas", kur Barons pavadīja sava mūža pēdējo vasaru, Barona taka un Dainu kalns Turaidā.

Satikšanās pārgājienam notiks 6.septembrī plkst.16 Siguldas pagastā pie Felicitai Ertnerei veltītās skulptūras "Žests", Zinātnes ielā 5a, netālu no Siguldas pagasta kultūras nama.

Otrs tikšanās laiks ir 6.septembrī plkst.19 - gājiena noslēgumā Turaidā Dainu kalnā, kur pasākumā "Dziesmas ceļš Dainu kalnā" būs saruna ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni, īpaša rituālā tiks degta uguns, stādīts ozols un notiks sadziedāšanās ar folkloras kopām "Senleja", "Delve" un "Putni", stāstīja Skuja.

Projekta "Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu" iecere ir godināt Baronu ar notikumu ciklu, kas aktualizē Ziedonim un Baronam, kā arī latviešiem tik būtisko vērtību - tautasdziesmu.

Pirms dalības pārgājienā muzeji aicina ikvienu iepazīt Barona atmiņas par viņa gājienu no Tērbatas līdz Dundagai un ieskatīties viņa grāmatā "Mūsu Tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi saņemti", kā arī padomāt par sev tuvāko tautasdziesmu.

Notikumu ciklā "Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu" līdz Barona dzimšanas dienai 31.oktobrī plānoti vairāki sabiedrību iesaistoši kultūras pasākumi.

Kā katru gadu arī šogad pēc Turaidas muzejrezervāta iniciatīvas 31.oktobrī Siguldā notiks sarīkojums par godu Baronam, kas iesāksies pie Barona pieminekļa un noslēgsies ar koncertu "Tautasdziesma Siguldā" Mākslu skolā "Baltais flīģelis".