Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Daugavpilī plāno izvietot modes vēsturnieka Vasiļjeva kolekciju

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Daugavpilī plānots izvietot modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekciju, un pašlaik tiek izskatītas vairākas ekspozīcijas atrašanās vietas, noskaidrots pilsētas pašvaldībā.

leksandra Vasiļjeva fonda pārstāvji, kas šonedēļ viesojās Daugavpilī ar mērķi meklēt telpas kolekcijas fondu izvietošanai, par piemērotāko vietu kolekcijas izvietošanai uzskata Daugavpils Universitātes korpusu Saules ielā pretī Saules skolai. Tomēr netiek arī izslēgta iespēja modes ekspozīciju integrēt Daugavpils cietoksnī.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis (Latgales partija) viesiem apliecināja, ka Daugavpils ir atvērta sadarbībai. To apliecināja arī Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs ("Mūsu partija"), kurš videokonferences režīmā tikās ar pašu Vasiļjevu.

Tāpat viesiem prezentēts inženierarsenāla atjaunošanas projekts, kur plānots veidot tehnikas un industriālā dizaina muzeju. Piedāvāts arī izskatīt iespēju iesaistīties šī muzeja ekspozīcijas veidošanā, demonstrējot konkrētā laikmeta tērpus.

Ar viesiem tikās Dukšinskis, Saules skolas direktore un deputāte Inguna Kokina (Latgales partija), Marka Rotko mākslas centra direktors Māris Čačka.

Pašvaldībā uzsvēra, ka dialogs ar Aleksandra Vasiljeva fondu turpināsies.

Modes vēsturnieks Vasiļjevs dzimis 1958.gada 8.decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982.gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas zināmāko teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām.

Vasiļjevs kā vieslektors lasa lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām četrās valodās daudzās pasaules koledžās un universitātēs, vada meistarklases un kursus Krievijas universitātēs un koledžās.

2016.gada 24.oktobrī Rīgā sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu durvis vēra Modes muzejs.