Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Purvīša balvai nominēti Apaļā, Gabrāna, Rasas un Raita Šmitu darbi

© Oksana Džadana/F64

Purvīša balvas ekspertu darba grupa, izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, 2021.gada balvai nominējusi Ērika Apaļā, Ginta Gabrāna, Rasas un Raita Šmitu darbus.

Kā informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva, eksperti vērtēja izstādes un mākslas darbus, kas bija apskatāmi no 1.janvāra līdz 30.jūnijam.

Purvīša balvai izvirzīta mākslinieka Ērika Apaļā darbu sērija "Sibīrija (vai Tukums - Tomska)" personālizstādē "Ģimene" LNMM Lielajā izstāžu zālē.

Pamatojot nomināciju, LNMM Izstāžu zāles "Arsenāls" izstāžu kuratore, Radošās darbnīcas vadītāja Līna Birzaka - Priekule norādīja, ka Apaļā personālizstādē "Ģimene" starp senākiem darbiem tika rādīta jauna darbu sērija "Sibīrija (vai Tukums - Tomska)", kurā mākslinieks pieskaras personīgai ģimenes vēstures lappusei - vecmāmiņas deportācijai uz Sibīriju 40.gados.

"Uzskatu, ka nomināciju pamato Apaļā spēja savā gleznu sērijā pārradīt personīgus notikumus par universālām zīmēm, piedāvājot caur dziļi individuālu skatījumu niansētu vizuālu interpretāciju kopējai Otrā pasaules kara vēsturei," akcentēja Birzaka - Priekule.

Purvīša balvai nominēta arī mākslinieka Gabrāna izstāde "Lielā fināla atklāšana" Mākslas stacijā "Dubulti".

Birzaka - Priekule, pamatojot šādu izvēli, norādīja, ka neilgi pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas atcelšanas Mākslas stacijā "Dubulti" Gabrāns sarīkojis "Fināla lielo atklāšanu", kas postpandēmijas laikā ieguvusi pavisam grotesku noskaņu.

"Izstādē apskatāms ne tikai mākslinieka pēdējos gados radītais papildinātās realitātes aplikācijas projekts "San", kas jau pieejams daudzās Latvijas vietās, bet arī video darbs un digitālās izdrukas, ko papildina komponista Platona Buravicka mūzika," pavēstīja eksperte.

Tāpat 2021.gada Purvīša balvai nominēts Rasas un Raita Šmitu darbs "Atmosfēriskais mežs" mākslas un mediju centra "ZKM" Karlsrūē organizētajā izstādē "Kritiskās zonas - Zemes politikas observatorijas".

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors un prorektors studiju un zinātniskajā darbā Andris Teikmanis uzsvēris, ka Rasas Šmites un Raita Šmita mākslas darbs gluži vienkārši ir labākais zināmais virtuālo tehnoloģiju radītais mūsdienu ainavas mākslas piemērs. Tas ir estētiski bagātinošs, meditatīvs, ļauj atgūt zaudēto harmoniju, līdzsvaru un mieru.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja astoņus mākslas notikumus, un to vidū bija Aigara Bikšes skulptūras "Mediķi pasaulei", Romana Korovina izstāde "Ceļš starp priedi un krūmu", Ievas Kraules Kūnas un Annas Bernardes izstāde "Sveiciens 8.martā", Frančeskas Kirkes izstāde "trauslums / fragile", Skuja Braden izstāde "Samsāra".

No 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada decembra beigām Purvīša balvas ekspertu darba grupā strādā LNMM Izstāžu zāles "Arsenāls" izstāžu kuratore, Radošās darbnīcas vadītāja Līna Birzaka-Priekule, mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un prorektors studiju un zinātniskajā darbā Andris Teikmanis, filozofs Kārlis Vērpe un galerijas "Careva" dibinātāja un vadītāja Alise Careva.

No 2019.gada 1.jūlija ekspertu komandā sākusi strādāt kuratore Elīna Sproģe. Viņa nomainīja kuratoru, mākslas teorētiķi Kasparu Vanagu. No 2020.gada 1.janvāra ekspertu komandā sākusi strādāt kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Laikmetīgā mākslas centra vadītāja Solvita Krese. Viņa nomainīja mākslas zinātnieci, kuratori Ievu Kalniņu.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", savukārt piekto Purvīša balvu 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma". Sesto Purvīša balvu 2019.gada aprīlī saņēma Ieva Epnere par darbu "Dzīvo atmiņu jūra".