Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

LIEPĀJAS ĒRĢEĻMŪZIKAS VASARA 2020: Mūzika dievnamam

© Publicitātes foto

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē mīt ērģeles, kas klausītājus un ērģelniekus vienmēr fascinējušas ar īpašo skanējumu, brīnišķīgo skatu un iespējām, ko šis instruments paver māksliniekiem.

Divus gadus katedrāle bija ietīta restaurācijas noslēpumainos palagos un garāmgājējos radīja intrigu: diez’ kāda fasāde izskatīsies pēc fasādes remonta. Šobrīd Liepājas centra dominante nomainījusi drūmo, gadsimtos uztriepto pelēcīgumu pret silti gaišiem toņiem, cēli iztiepusies pret debesīm un ver durvis saviem apmeklētājiem.

Retais liepājnieks nezina, ka katedrāles iekšienē iebūvētas pasaulē lielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles. Tieši tāds pantiņš vienmēr nekļūdīgi jānoskaita par šo instrumentu, ja gribam būt lepni par tā unikalitāti pasaulē.

Divas vasaras arī ērģeles atradās iesaiņojumā, lai fasādes un logu restaurācijas putekļi neiekļūtu instrumenta smalkajā mehānismā un greznajās stabulēs. Šobrīd, kad fasādes restaurācija noslēgusies, laiks iedarbināt gaisa padevi un ļauties skaņas neatkārtojamam plūdumam, ko nav iespējams sajaukt ar citu ērģeļu skanējumu virs zemes. Protams, šī burvība iespējama, pateicoties Latvijas izcilāko ērģelnieku Dieva dotajam talantam un zināšanām, sadzirdēt un atrast visatbilstošākos skaņas tembrus izvēlētajam skaņdarbam no 131 skaņu reģistra, ko piedāvā Liepājas ērģeles.

Koncertcikls 2020. gada vasarā notiks katru svētdienas pēcpusdienu plkst.17.00 jūlijā un augustā. Ērģeļmūzikas vasara arī saglabā savu vēsturisko nosaukumu -MŪZIKA DIEVNAMAM. Pirms desmit gadiem tika aktualizēts jautājums par ērģeļu restaurāciju. Galu galā senajam instrumentam ir daudzas vajadzības un tam ir pāri par 260 gadiem. 2011. gadā ar lielu atsaucību pirmajā maratonkoncertā bez maksas uzstājās daudzi pazīstami ērģelnieki. Nākamie regulārie ērģeļmūzikas koncerti vasarās ir kā turpinājums iesāktajai akcijai ar iesakņojušos nosaukumu - MŪZIKA DIEVNAMAM.

Šos projektus atbalsta Liepājas pilsētas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Un tas ir ļoti labi, jo pļāpāt par ievērojamu instrumentu nav nekādas jēgas, ja nav dzirdams, kā tas skan. Un tieši katedrāles sienās tas skan patiešām neatkārtojami.

Šī gada deviņos vasaras koncertos tiek ievērots dueta formāts - ērģelnieks un vēl viens instruments vai balss. Protams, skanēs solo darbi ērģelēm, bet cilvēka balss izpildījums katedrāles velvēs daudzo stabuļu pavadījumā bagātīgi kuplinās koncerta klausīšanās piedzīvojumu.

Pirmais koncerts notiks 5. jūlijā plkst. 17.00. Vasaras koncertsēriju atklās ērģelniece Ilze REINE. Viņa ir Rīgas Sv. Jāņa baznīcas mūzikas dzīves vadītāja, ērģelniece un kora diriģente, kā arī ērģeļspēles pasniedzēja. Līdztekus ērģeļu solo programmām uzstājusies ar Latvijas Radio kori, Valsts Akadēmisko kori Latvija, kā arī kamermūzikas sastāvos ar trompetistu Jāni Porieti un ērģeļu duetā ar dzīvesbiedru Aigaru Reini. Šis duets Liepājas klausītājiem arī ir pazīstams.

Šīs vasaras koncertā Ilze REINE uzstāsies kopā ar soprānu Jolantu STRIKAITI-LAPIŅU. Jaunā dziedātāja uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, piedalījusies Imanta Kalniņa oratorijā Dzejnieks un nāra, piedalījusies dažādu muzikālo izrāžu iestudējumos. Atjaunotajā Latvijas operetes fonda iestudējumā dziedājusi populārajās Jautrās atraitnes un Silvas izrādēs.

5. jūlija koncertā skanēs franču romantiskā ērģeļmūzika. Ilze Reine iekļāvusi vairākus Luī Vjerna darbus, tā kā komponistam šogad tiek atzīmēta 150 gadskārta un uz Liepājas ērģelēm franču romantisko dižgaru mūzika skan jo īpaši krāšņi.