Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Izaicinot neredzamo

© publicitātes

Pandēmijas laiks ir ļoti neviennozīmīgs. No vienas puses tas ir kļuvis par eksistenciālu sietu, caur kuru izsijāt notikumus un cilvēkus, patiesās vērtības atsijāt no samākslotām lietām, atmetot visu lieko. Šis ir arī lielo iespēju laiks, kad, atbrīvojoties no nevajadzīgā, vietā var nākt kaut kas patiesi vērtīgs. Taču no otras puses šis ir arī ļoti grūts periods. Smags laiks cilvēcisko attiecību ziņā, iekšējo baiļu un daudziem arī finansiālo satricinājumu ziņā.

Laura Šmideberga ir rotu māksliniece, kura nu jau 13 gadus dzīvo Igaunijā un ar saviem darbiem aicina būt spilgtiem, pamanāmiem, nebaidīties no krāsām un emocijām. Lauru tāpat kā viņas darbus nav iespējams nepamanīt. Koša un uzkrītoša kā sārta magone zilu rudzupuķu laukā. Taču Laurai ārišķīgums piestāv. Spilgtais tēls ir viņas ekspresīvās būtības ārišķīgais atspulgs. Kā teica kāda mūsu kopīga paziņa, Lauru ar savu izskatu vien ikvienu apkārtējo mudina svinēt dzīvi! Pat tādos apstākļos kā šie...

Sākoties pandēmijas aizliegumu vilnim, arī Tallinā, līdzīgi kā Rīgā un Viļņā, viens pakaļ otram durvis aizvēra visi veikaliņi un amatnieku darbnīcas. Visi, bet ne Laura, kurai iespēja katru dienu doties uz savu pagrabstāva darbnīcu bija gan izraušanās no ikdienas rutīnas, gan vēlme turēt sevi radošā tonusā, gan nepieciešamība veidot rotas, lai, izmantojot attālinātās tirdzniecības iespējas, nopelnītu kaut nelielu naudu iztikai. Laura atceras, ka, dodoties uz darbu, sajūtas bijušas ļoti drūmas. Citkārt tik rosīgajās vecpilsētas šķērsielās vairākus mēnešus drūmi klusēja bruģis, uz kura vairs neklaudzēja steidzīgi soļi. Tukši skatlogi, tukši vasaras dārzi, tukši veikali, kuros neieklīda pat ne retais pircējs. Šādos apstākļos radošais apsīkums mijās ar eksistenciālām bailēm par to, kas notiks rīt. Arī Lauras vīrs uz brīdi bija palicis bez darba, bet niecīgo iekrājumu „tauku slānītis” ģimenei neļāva justies pārliecinātai pat par nākamo mēnesi.

Bez stindzinošas baiļu sajūtas

Laura neslēpj, ka pandēmijas sākuma posms bijis daudzu baiļu perēklis: galvā rosījās bailes par iztikas līdzekļiem, par savu un ģimenes veselību, par bērnu labsajūtu un par spēju nomaksāt īres maksu darbnīcā. „Nav jābrīnās, ka šādos apstākļos rotu darināšanai nepieciešamā iedvesma bija neglābjami pagaisusi. Vairākas nedēļas mēģināju saņemties rotu veidošanai, taču tas nāca ar milzīgu piespiešanos. Un tad, lai cik dīvaini tas nešķistu, tieši ieskatoties savās visdziļākajās bailēs, es atradu patiesu radošumu,” saka Laura, atklājot to, kā radusies tik plaši apspriestā un ļoti neviennozīmīgā, daudzu cilvēku kritizētā un daudzu - cildinātā kolekcija „Calling out Corona”, kuras pamatā ir koronavīrusa molekulas vizualizācija.

„Daudzus gadus un pat gadu desmitus esmu cieši saistīta ar folkloru. Sākot ar „Skandiniekiem” un beidzot ar Igaunijas latviešu folkloras kopu „Rēvele”, kuru savulaik izveidoju un joprojām vadu. Varu sevi saukt par latvisko tradīciju uzturētāju. Es tās pārzinu teorijā un piekopju arī praksē, jo savu un savas ģimenes ikdienu veidoju ap un par latvisko dzīvesziņu. Tieši tādēļ, ieskatoties acīs pati savām bailēm, es sapratu, ka nevēlos no tām slēpties, bet gribu tās vest gaismā. Tā, kā to ierasts darīt latviskajā dzīvesziņā. Mūsu senči visas savas bailes nosauca vārdā un izaicināja stāties pretim. Šī ideja ir visu maskošanās tradīciju pamatā, kad cilvēki maskojās, pārģērbās par nāvēm un velniem, lai ieskatītos savām bailēm acīs,” klāsta rotu māksliniece. „Ja mēs abstrahējamies no visiem šausminošajiem cipariem un statistikas, tad es kā māksliniece nevaru noliegt - šis vīrus ir vizuāli skaists! Vīrusa vizualizāciju šobrīd atpazīst pat bērni, tādēļ es šo savu iedvesmu izmantoju, lai radītu koronvīrusa kolekciju - auskaru, rokassprādzes, kaklarotas - kas no vienas puses bija tīri praktiska iespēja uzturēt savu ģimeni, no otras puses deva iespēju paraudzīties uz šo vīrusu bez stindzinošas baiļu sajūtas.”

Izprast un iedziļināties

Uzreiz jāsaka, ka Lauras māksliniecisko traktējumu saprata nebūt ne visi. Pirmajā brīdī krāšņajai rotu kolekcijai radās daudz sekotāju. Kas interesanti - ļoti daudzi tieši mediķu vidē. Kā atzīst pati māksliniece, tad daudzi ārsti iegādājās šīs rotas gan paši sev, gan saviem kolēģiem, uzskatot tās par sava veida talismaniem.

Taču tik pat daudz bija arī to cilvēku, kuri neizpratnē raustīja plecus un pat vicināja dūres. Tostarp kolēģe, žurnāliste Elita Veidemane, kura Lauras rotu kolekciju „izlamāja no panckām”.

„Es labi saprotu tos, kuriem pirmās emocijas ir negatīvas un noraidošas. Taču, pirms nopelt, es aicinātu iedziļināties manu rotu idejā! Es no sirds uzskatu, ka visam, kas mūs biedē, ir jānoņem drūmās nepieskaramības plīvurs, lai mēs spētu par šīm lietām domāt racionāli un bez sastinguma. Tāpat kā uz pašu nāvi var palūkoties caur citu prizmu, tāpat arī uz nenoliedzami bīstamo un biedējošo vīrusu var paraudzīties no cita skatu punkta,” klāsta Laura, apliecinot, ka šobrīd koronavīrusa rotas ir atradušas ap simts jauniem saimniekiem.

Jaunas iespējas

To, ka koronavīrusu nebūt ne visi uztver kā tabu tēmu, apliecina daudzi radošo profesiju pārstāvji. Pat Itālijā un Spānijā, kas no pandēmijas cietušas vissmagāk, ir ne mazums variāciju par koronavīrusa tēmu. Sākot ar tortēm un kūciņām, beidzot ar apģērbu līnijām un pašadītām cepurēm. Taču, respektējot to cilvēku jūtas, kuri cīņā ar vīrusu iespējams ir cietuši paši vai zaudējuši kādu tuvinieku, lielie tirdzniecības tīklišāda veida radošumu tomēr neakceptē.

Proti, tirdzniecības platforma etsy.com, kurā var atrast mākslas, daiļamatniecības un rokdarbu priekšmetus, Lauras rotu kolekciju „nobanoja”. Pati māksliniece pret to gan izturas filozofiski, uzsverot - ja aizveras vienas durvis, noteikti atveras citas. „Strīdēties nav vērts. Tās ir šī tīkla uzturētāju tiesības savā vidē noteikt ko un kā viņi vēlas tur redzēt. Etsy nav pieņemam atsauce uz vīrusu, kas tiek traktēts kā iedzīvošanās uz cilvēcisko traģēdiju rēķina. Es šo nostāju respektēju, lai gan nepieņemu, jo man nav bijusi iespēja izskaidrot savu rotu filozofiju.

Taču, kad vienas iespējas zūd, citas - nāk vietā un, pazaudējot etsy platformu, es - pēc daudzu, daudzu gadu vilcināšanās - esmu negaidīti tikusi pati pie savas mājaslpas. Mīļi draugi izdzirdēja par sarežģījumiem un vienkārši piedāvāja izveidot man mājaslapu,” atzīst Laura, kuras rotas drīz būs nopērkamas viņas pašas vietnē laurashmideberga.com