Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Apmeklētājiem durvis ver Memoriālo muzeju apvienības muzeji un Kultūras pils "Ziemeļblāzma"

© f64

Pēc vairāk nekā divu mēnešu pārtraukuma Memoriālo muzeju apvienības desmit muzeji atkal ver durvis apmeklētājiem, aicinot ciemoties rakstnieku, mākslinieku un sabiedrības darbinieku memoriālajās telpās un dārzos. Tāpat no šodienas durvis apmeklētājiem vērs Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības kultūras pils "Ziemeļblāzma".

Šodien apmeklētājiem durvis ver Andreja Upīša memoriālais dzīvoklis, Jāņa Akuratera muzejs, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa un Aspazijas māja, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā. Savukārt no piektdienas interesenti varēs doties uz Andreja Upīša memoriālmāju Skrīveros, Raiņa muzeju "Jasmuiža" un Raiņa muzeju "Tadenava". Ojāra Vācieša muzejs darbu uzsāks nedēļu vēlāk.

Apmeklētājiem būs atvērti visi desmit apvienības muzeji, piedāvājot aplūkot memoriālo vidi - muzeju personību iekoptos dārzus un viņu dzīves telpu, kas ved ceļojumā laikā. Šo sajūtu rada ne tikai autentiski iekārtotās telpas, bet arī rakstniekiem un māksliniekiem piederošie interjera priekšmeti un lietas, kam muzeju ekspozīcijās ir īpaši stāsti - Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā aplūkojami Raiņa un Aspazijas lauru vainagi, ko rakstniekiem dāvājusi Latvijas Skolotāju savienība, Krišjāņa Barona muzejā eksponēta Barona mātes austā sega, kas vēlāk pārtapusi par svārkiem Dainu tēva mazmeitām Lidijai un Birutai.

Savukārt Ojāra Vācieša muzejā iespējams noskaidrot, ar kādu sadzīves priekšmetu krāšanu aizrāvies dzejnieks, bet Jāņa Akuratera muzeja autentiski iekārtotās telpas, dzejnieka rakstāmgalda kārtība un pat vannasistabas skapīša saturs rada sajūtu, ka apmeklētājs ir nonācis 20.gadsimta 30.gados, un kuru katru mirkli mājās pārradīsies tās saimnieks, pavēstīja Memoriālo muzeju apvienības pārstāve.

Arī Andreja Upīša memoriālā dzīvokļa autentiskā vide ietver sevī intriģējošus noslēpumus, piemēram, kādēļ visiem dzīvoklī esošajiem pulksteņiem rādītāji apstājušies īsi pirms pieciem. Savukārt rakstnieka mājā Skrīveros var pabūt Upīša stādītajā dārzā.

Ievērojot sanitāro protokolu, no šodienas interesentiem būs pieejamas arī Ziemeļblāzmas pils telpas, skatu tornis un ekspozīcija, kā arī informācijas centrs, kas turpmāk būs atvērts katru dienu no plkst.10 līdz plkst.20. Savukārt skatu tornis ar ekspozīciju apmeklētājiem būs atvērts piektdienās, sestdienās un svētdienās no plkst.10 līdz plkst.20.

Informācijas centrā varēs iegādāties biļetes uz ekspozīciju skatu tornī, saņemt informāciju par notiekošajām izstādēm pilī, darba laiku un plānotajiem pasākumiem. Tāpat būs pieejamas ekskursijas gida pavadībā pa "Ziemeļblāzmas" telpām un parka objektiem, klausoties stāstījumu par pils vēsturi un šodienas darbību.

Pils telpās līdz 12.jūnijam skatāma Līvas Kaprāles tekstila darbu izstāde "Portrets un telpa", kā arī Alises Rozes Dizaina Studijas audzēkņu un pedagogu mākslas darbu izstāde "Līnija", kura apvieno studijas audzēkņu un pedagogu mākslas darbus - zīmēšanas, gleznošanas, foto un floristikas kursu laikā tapušos darbus, pavēstīja Rotbaha.