Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Būs jauns izdevums par Baltijas valstu literatūru

© Publicitātes foto

2021. gadā starptautisko mērķauditoriju sasniegs jauns izdevums, kas būs veltīts triju Baltijas valstu literatūrām. Tas iznāks angļu valodā, un žurnāla nosaukums būs The Baltic Review. Tā mērķis būs popularizēt Baltijas valstu laikmetīgo un klasisko literatūru. Žurnāla sagatavošanas procesu veic Lietuvas Rakstnieku savienība, Igaunijas Rakstnieku savienība un Latvijas Rakstnieku savienība, un šis ir viens no triju valstu rakstnieku organizāciju iecerētajiem projektiem.

Lietuvā, Latvijā un Igaunijā ir atšķirīga situācija ar izdevumiem, kas popularizē šo zemju literatūru angļu valodā. Savulaik žurnālu angļu valodā izdeva tagad likvidētais Latvijas Literatūras centrs, tomēr tam bija īss mūžs - sliktā finansējuma dēļ publicēšana apstājās jau pēc dažiem numuriem. Igaunijā un Lietuvā izdevās izvairīties no šāda bēdīga iznākuma, tāpēc kaimiņvalstīs ir tādi izdevumi kā Estonian Literary Magazine (ELM) un Vilnius Review. Šo izdevumu pieredze tiks izmantota, veidojot The Baltic Review, jo abi izdevumi ir pieaicināti kā projekta līdzdalībnieki. No Latvijas puses projektu atbalstīs arī platforma Latvian Literature. Finansējumu jaunajam izdevumam piešķīris jaundibinātais Baltijas kultūras fonds, bet projektu administrēs Lietuvas Rakstnieku savienība.

Sarunas par The Baltic Review izdošanu sākās 2018. gadā, triju Baltijas valstu savienību pārstāvjiem tiekoties uz smadzeņu vētru. Gala vienošanās tika panākta pērn decembrī starptautiskajā Baltijas literārajā forumā TALLK. Pēc tā Lietuvas kolēģi sagatavoja projektu, kurš arī guva atbalstu. Baltijas valstu rakstnieku savienību plānos ir aktualizēt Baltijas Asamblejas balvas literatūrā ieguvēju darbus, panākot to izdošanu visās trijās Baltijas valstu valodās. Šis projekts, cerams, tiks īstenots pēc tam, kad atkāpsies pasauli pārņēmusī sērga un tiks atcelti tās radītie ierobežojumi.