Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Jaunatnes dziesmu un deju svētki: lielākais atlases konkurss – dejotājiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Tuvojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, sākušās izglītības iestāžu radošo kolektīvu skates. Tajās piedalīsies ap 55 000 bērnu un jauniešu, un visplašāk pārstāvēta būs dejotāju un koristu saime: 1023 deju kolektīvi ar 20 833 dalībniekiem un 379 kori ar 15 268 dziedātājiem.

Skates notiks visos Latvijas reģionos. Vislielākais dalībnieku skaits skatēs tiek plānots no Rīgas (12 910), Daugavpils (2043), Valmieras (1821), Jelgavas novada (1589) un Liepājas pilsētas (1564), informēja svētku rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva.

Koru nozares skates notiks divās kārtās. Kori, kuri apguvuši repertuāru un piedalījušies kopmēģinājumos, tiek izvirzīti konkursa 2. kārtai, kas notiks no 8. līdz 30. aprīlim, - tā sāksies Ķekavā un noslēgsies Rīgā. Abās kārtās kori dziedās obligāto un divas izlozes dziesmas no svētku repertuāra. Koru konkursa fināls notiks 2020. gada 4. jūlijā Rīgas Latviešu biedrības namā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Svētku tautas deju lielkoncerta Saule vija zelta rotu skates sāksies 4. martā Bauskā un noslēgsies 25. aprīlī Jelgavā. Deju kolektīviem būs jāizpilda divas dejas no atbilstošās grupas deju lielkoncerta repertuāra: vienu izlozes un vienu izvēles. Kolektīvus vērtēs Valsts izglītības satura centra apstiprināta vērtēšanas komisija piecu dejas nozares speciālistu sastāvā.

«Gatavošanās svētkiem aktīvi noris jau otro gadu. Visiem skašu dalībniekiem šis ir atbildīgs laiks, kurā valda pozitīvs sacensību un svētku gars, vecākiem - satraukuma un līdzpārdzīvojuma pilni brīži, bet žūrijām tie ir divi spraigi mēneši. Lielākais konkurss tradicionāli būs tautas deju nozarē - deju lielkoncertā Daugavas stadionā varēs piedalīties 16 800 jauniešu. Kolektīvus, kuri nebūs iekļuvuši svētku dalībnieku vidū, pēc žūrijas ieteikumiem aicināsim dalībai Svētku ielas koncertos, kas notiks vairākās vietās Rīgas pilsētvidē,» norādīja svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

No 28. marta līdz 5. aprīlim četrās Latvijas pilsētās - Jūrmalā, Cēsīs, Babītē un Rīgā - notiks koklētāju ansambļu skates. Mūsdienu deju kolektīvu finālkonkursi, gatavojoties lieluzvedumam Augstāk par zemi, notiks no 6. līdz 16. aprīlim Rīgā, Daugavpilī, Mālpilī un Liepājā. Mazie mūzikas kolektīvi konkursā Balsis savas dziesmas no 3. marta (Līvānos) līdz 13. martam (Rīgā) izdziedās visos kultūrvēsturiskajos novados.

Skašu rezultāti tiks publicēti svētku mājaslapā nacgavilet.lv un Valsts izglītības satura centra mājaslapā visc.gov.lv. Svētku dalībnieki pašvaldībām tiks paziņoti līdz 2020. gada 12. maijam.

Jāatgādina, ka no 2020. gada 6. līdz 12. jūlijam Rīgā notiks XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Plānots, ka tajos piedalīsies vairāk nekā 35 000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Svētku laikā notiks 60 pasākumi, to vidū 40 bezmaksas un 20 ar ieejas biļetēm, pārstāvot visas kultūrizglītības nozares.