Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Saksofonists Zintis Žvarts. Stilistiski dažāda mūzika

© No Zinta Žvarta personiskā arhīva

«Jubilejas koncerts tiek organizēts ne tāpēc, lai izceltu kādus savus personīgos sasniegumus vai īpašo gadu skaitu. Šis fakts vienkārši ir ļoti labs iemesls, lai satiktos ar manā dzīvē un karjerā ļoti svarīgiem un nozīmīgiem cilvēkiem,» saka saksofonists Zintis Žvarts.

Piektdien, 17. janvārī, pulksten 19 Vidzemes koncertzālē Cēsis un 4. februārī pulksten 19 Rīgā, VEF kultūras pilī notiks Zinta Žvarta 50. gadu jubilejas koncerti.

«Pirmkārt, man bija svarīgi, lai koncertā piedalītos visi man tuvie un svarīgie Latvijas mūziķi, kuri visi ir izcili mākslinieki un bez kuriem mana muzikālā dzīve nebūtu izveidojusies tāda, kāda tā ir. Otrkārt, vēlējos, lai koncerta programma būtu krāsaina, neparedzama un pārsteigumiem pilna. Tāpēc tajā varēs dzirdēt stilistiski dažādu mūziku un absolūti jaunas, tieši šim koncertam rakstītas aranžijas,» stāsta Zintis Žvarts, atklājot, ka koncerta pirmajā daļā spēlēs speciāli šiem jubilejas vakariem veidots bigbends - orķestris ZŽ 50, kura sastāvā būs viņam tuvi un ilggadēji draugi, kolēģi un bijušie audzēkņi. Savukārt otrajā daļā klausītājus priecēs Big Al & The Jokers. Programmā piedalīsies spilgtas Latvijas mūzikas personības: komponists Uldis Marhilevičs, dziedātāji Aļģirds Šuminsks, Andris Daņiļenko, Jānis Krūmiņš, Ingus Ulmanis, Marija Naumova, Romāns Vendiņš, Ieva Kerēvica, Modris Laizāns, pianiste un komponiste Agita Rando, kā arī deju grupa swingdance.lv. Koncerta programmu papildinās instrumentālisti: Mirage Jazz Orchestra vadošie spēki Lauris Amantovs, Raivo Stašāns, Indriķis Veitners, Gints Stepanovs, Normunds Piesis un Egils Šķetris, šovmenis Ivars Bajaruns, līvs Alex Balinskis, boogie woogie pianists Gints Žilinskis, Valters Šmits un Ainars Ansons no Jelgavas bigbenda, Artis Ločmelis (Latvian Blues Band), Andrejs Jevsjukovs (Jam Orchestra), Gundars Lintiņš, Jānis Amantovs un, protams, ilggadējie kolēģi no Big Al & The Jokers - Eduards Raubiško, Uldis Ziediņš, Sandris Skeranskis, Juris Skrajāns, Pēteris Liepiņš, Raitis Aukšmuksts un citi.

«Sāku es ar šlāgermūziku ģimenē un ballīšu spēlēšanu kopā ar tēvu. Mūzikas vidusskolā ļoti aktīvi aizrāvāmies un koncertējām ar tradicionālo džeza mūziku - diksilendu. Vēlāk Cēsu Saieta namā spēlēju dažāda stila džeza mūziku, paralēli darbojos vairākos Rīgas bigbendos, tostarp Latvijas Radio bigbendā un Rīgas Cirka orķestrī. Diezgan vētrains laiks bija kopā ar rokmūziķiem Kasparu Bindemani, Ainaru Virgu, Eduardu Glotovu un citiem,» sagaidot savu apaļo jubileju, kas būs rīt, 15. janvārī, stāsta Zintis Žvarts, uzsverot, ka mūziķim instrumentālistam Latvijā dzīve ir pilna izaicinājumu un nemitīgu pārmaiņu. Sākot no deviņdesmitajiem gadiem, viņš paralēli spēlējis daudzās grupās un orķestros ar diametrāli pretēju stilistiku: piemēram, pēc divu dienu koncertiem ar šlāgerzvaigzni Andri Daņiļenko metās bohēmā kādā Rīgas pagrīdes klubā ar Kasparu Bindemani vai Andreju Jahimoviču, vai arī - pēc koncerta ar pilsētas kapelu Usma kopā ar Mirage Jazz Orchestra devās uz džeza festivālu Arhangeļskā.

Šodien Zintis Žvarts atgriežas no Japānas, kurp bija devies nelielā koncerttūrē ar savu seno domubiedri džeza mākslinieci, vokālisti un pianisti Keiko Borjesonu (Japāna), kuru labi pazīst arī cēsnieki. Bet tūlīt pēc jubilejas koncertiem kopā ar Big Al &The Jokers sāks strādāt pie jaunās programmas, kas būs saistīta arī ar saksofonista Eduarda Raubiško 50 gadu jubileju aprīļa beigās.

«2019. gads varbūt nebija izciliem notikumiem bagāts, bet man patika paviesoties un uzspēlēt latviešiem gan Sibīrijā, gan Amerikā,» saka Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolas un Rīgas 45. vidusskolas saksofona spēles pedagogs. Jaunajā, 2020., gadā viņam galvenais, lai viss iesāktais turpina savu gaitu, lai mainās un virzās uz priekšu ar pozitīvu enerģiju, un - lai mums katram ir prieks par saviem labi padarītajiem darbiem.