Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Inga Kalna Ziemassvētku festivālā

PIRMOREIZ. Soprāns Inga Kalna Ziemassvētku festivālā savā karjerā pirmoreiz dziedās leģendārajā Hendeļa Mesijā. Klausītājiembūs iespēja dzirdēt arī angļu tenoru Tomasu Hobsu un lielisku izpildītājmākslinieku komandu. Savukārt Hendeļa oratorija tiekatskaņota ik Ziemassvētkus kopš 1742. gada © Publicitātes foto. Oļegs Zernovs

Pasaulslavenais soprāns Inga Kalna piedalīsies Ziemassvētku festivāla atklāšanas koncertā 13. decembrī Dzintaru koncertzālē un 14. decembrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars.

Kā informē Mārtiņš Pučka, koncertos izskanēs majestātiskā Georga Frīdriha Hendeļa (Georg Friedrich Händel) oratorija Mesija. Pasaules opernamos pazīstamais latviešu soprāns Inga Kalna kopā ar Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori un izcilu solistu ansambli no Nīderlandes, Lielbritānijas un Vācijas atskaņos pasaulslaveno Ziemassvētku skaņdarbu, kura Aleluja pazīstama ikvienam mūzikas cienītājam. Pie diriģenta pults - pasaulslavenais baroka mūzikas meistars Frīders Berniuss (Frieder Bernius), viens no ievērojamākajiem senās mūzikas pārzinātājiem un interpretiem Eiropā.

Kontrtenora partiju dziedās Mārtens Engeltjess (Maarten Engeltjes), spožs senās un laikmetīgās mūzikas dziedātājs, kurš sadarbojies ar tādiem pasaules slaveniem diriģentiem kā Tons Kopmans (Ton Koopman), Vladimirs Jurovskis (Vladimir Jurowski), Pēters Deikstra (Peter Dijkstra), Daniels Reiss (Daniel Reuss) un uzstājies prestižās koncertzālēs kā Amsterdamas Concertgebouw, Cīrihes Tonhalle un citās. Inga Kalna Hendeļa Mesijā dziedās pirmoreiz savā karjerā. Māksliniece par to saka:

«Mesija ir komponista vispopulārākais skaņdarbs. To atskaņo visā pasaulē, un kori Aleluja zina ikviens. Hendeļa garīgajai mūzikai piemīt prieks, sajūsma, ārkārtīgs miers un visu aptveroša gaisma - tieši tas, kas šajā tumšajā pirmssvētku laikā mūs priecē visvairāk.»

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī vienu no savas paaudzes izcilākajiem Johana Sebastiāna Baha (Johann Sebastian Bach) mūzikas dziedātājiem - angļu tenoru Tomasu Hobsu (Thomas Hobbs), kurš regulāri sadarbojies ar tādiem mūzikas spīdekļiem kā Filips Herevēge un Collegium Vocale Gent, Camerata Salzburg, The Tallis Schollars, dziedājis Anglijas Nacionālajā operā, Zalcburgas festivālā un citur. Basa partiju dziedās Latvijas Nacionālās operas solists Rihards Millers, kurš sevi pierādījis kā inteliģentu dziedātāju, lieliski izpildot solistu lomas dažādos vokāli instrumentālajos skaņdarbos.

Interesanti, ka Hendeļa oratorija pirmo reizi tika atskaņota Dublinā 1742. gada 13. aprīlī. Kopš tā laika skaņdarbu ik gadu atskaņo Ziemassvētkos visā pasaulē, un slaveno kori Aleluja no Mesijas klausītāji uztver teju kā nacionālo himnu, nereti tās atskaņošanas laikā stāvot kājās. Liepājas un Jūrmalas koncertzālēs šo slaveno skaņdarbu atskaņos pirmo reizi.

Ziemassvētku festivāls atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies no 13. decembra līdz 7. janvārim. Tajā publikai tiks piedāvāti vienpadsmit muzikāli daudzveidīgi koncerti, kuros tiksimies ar Rīgas Doma zēnu kori, operdziedātāju Ingu Kalnu un Elīnu Šimku, Ziemassvētku Brīnumskapi, komponistu Raimondu Tigulu, dziedātāju Zigfrīdu Muktupāvelu, Latvijas Radio kori, senās mūzikas ansambli Hortus Musicus, kamerorķestri Sinfonietta Riga, jaunajiem vijoļspēles talantiem Kristīni Balanas un Daniilu Bulajevu, Latvijas Radio bigbendu, vokālo grupu Framest, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem. Viņu izpildījumā būs iespējams izbaudīt dažādu tautu skaistākās Ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus.

Biļetes uz festivāla koncertiem var meklēt Biļešu paradīzes sistēmā, tomēr labāk darīt to nekavējoties, jo šis ir notikums, kas varētu nebūt pieejams, ja izdomāsiet uz to doties pēdējā brīdī.