Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Mūziķis Jānis Strazdiņš. Kas ir aiz sapņa?

JĀNIS STRAZDIŅŠ: «Man ir divas paralēlas dzīves. Ir Rīgas dzīve ar sievu un draugiem, ar muzikāliem kompanjoniem, un ir The Real Group dzīve, un es pat apzināti tās mēģinu nošķirt.» © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

«Mani kolēģi no grupas teica – Jāni, saprotams, kāpēc tu negribi pārvākties uz Stokholmu, jo Rīgā ir tik forši, un gaisā ir māksliniecisks un radošs gars,» saka Jānis Strazdiņš no pasaulslavenās a cappella grupas The Real Group, kurš piedalīsies muzikālajā izrādē Rīgas gredzens.

Himna radošam garam

Nedēļas nogalē, 29. un 30. novembrī, VEF Kultūras pilī notiks muzikālā izrāde Rīgas gredzens - Latvijas Radio kora iniciēts un realizēts projekts, kas veltīts valsts galvaspilsētai Rīgai un ir arī noslēdzošais ciklā Latvijas gredzens, kurā iepriekšējās izrādes tika veltītas Kurzemei, Latgalei, Vidzemei un Zemgalei. Muzikālajā izrādē Rīgas gredzens skanēs dzejnieku Aleksandra Čaka un Ojāra Vācieša, kā arī komponistu Artura Maskata un Ulda Stabulnieka stāsti par dažādo Rīgu. Pilsētas dzīvi mūzikā un dzejā stāstīs aktieris Andris Keišs, dziedātājs Jānis Strazdiņš, Latvijas Radio koris. Muzikālajā izrādē pagājušā gadsimta īpašo 50., 60. un 70. gadu Rīgas gaisotni iezīmēs sieviešu vokālais ansamblis Rīga. Projekta režisors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe un tērpu māksliniece - Ieva Jurjāne. Rīgas gredzens 6. decembrī būs redzams Latgales vēstniecībā Gors, 22. februārī - Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 28. februārī Vidzemes koncertzālē Cēsis. Šī projekta idejas autors un mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava atklāj, ka izrāde būs «himna radošajam garam un tā pārdzimšanai».

Ar šo projektu savdabīga mājās - Rīgā un Radio korī - atgriešanās ir Jānim Strazdiņam, kurš plašākai publikai pazīstams kā viens no grupas Cosmos dalībniekiem, bijis arī Latvijas Radio kora dalībnieks, bet jau piecus gadus ir zviedru a cappella grupas The Real Group dalībnieks. «Ja iepriekšējie «gredzeni» bija veltīti katrs savam novadam, fokusējās uz attiecīgajā reģionā raksturīgo, teiksim, folkloru vai ticību, tad Rīgai veltītā izrāde būs pavisam atšķirīga, jo te ir praktiski neiespējami atrast vienu raksturīgu elementu. Vienīgais vienojošais - dzejnieki un komponisti, kas rakstījuši par Rīgu, ir bijuši Rīgu mīloši un, iespējams, nemīloši vienlaicīgi,» uzskata Jānis Strazdiņš. Arī viņš ir dzimis, audzis, skolojies un strādājis Rīgā, varētu teikt - Rīgas iedzimtais. «Kāda ir Rīga? Mani kolēģi un draugi no ārzemēm saka, ka viņiem patīk Rīgas noskaņa. Mani kolēģi no grupas teica - Jāni, saprotams, kāpēc tu negribi pārvākties uz Stokholmu, jo Rīgā ir tik forši, un gaisā ir māksliniecisks un radošs gars.»

Neuzdrošināties pateikt, uzdrošināties īstenot

«Rīgā esmu bieži, patiesībā - es dzīvoju Rīgā, bet strādāju Stokholmā, vismaz es pats sev tā saku,» teic Jānis Strazdiņš un uzskaita, ka viena trešdaļa viņa dzīves paiet Stokholmā, kur notiek grupas The Real Group mēģinājumi, otra trešdaļa - kaut kur pasaulē, koncertos, trešā trešdaļa - Latvijā. Protams, tas ir optimālais dalījums, jo uz mājām viņš tiek reizi mēnesī, labākajā gadījumā - divas. Un tā jau gandrīz piecus gadus. 2015. gada februārī Jānim Strazdiņam, puišu grupas Cosmos dalībniekam, piezvanījis kolēģis no The Real Group ar lūgumu izpalīdzēt, jo viņu basam bijušas veselības problēmas, bet grupai ieplānota koncertturneja ASV. Pēc tam sekojis piedāvājums grupā palikt, jo kolēģim veselības problēmas turpinājušās. «Protams, varēja man nepiezvanīt, varēja nepiedāvāt. Es nezinu, kāpēc tieši man piezvanīja. Nevaru atbildēt, iespējams, reizēm labāk pat nezināt atbildes. Var to saukt par veiksmi vai par likumsakarību, jo es vienmēr esmu centies būt godīgs mūzikā, vienmēr esmu centies izdarīt maksimāli labi to, ko varu, un varbūt kāds to ir saklausījis un piefiksējis,» saka Jānis Strazdiņš. Mūziķis atceras, ka viens no grupas dibinātājiem teicis, ka skatījies Jāņa muzikālo biogrāfiju un secinājis, ka mūzika viņam ir svarīga, un ka viņiem vajadzīgs tāds cilvēks, kurš ir savas lietas entuziasts, nevis kurš var vienkārši labi nodziedāt, jo «simtiem cilvēku var nodziedāt zemāk, skaļāk, labāk par mani».

Kad nācis piedāvājums pievienoties grupai pavisam, Jānis īpaši ilgi nav domājis, lai gan tajā brīdī dziedājis Latvijas Radio korī. «Es sev nepiedotu, ja neizmantotu šo iespēju. Ir sapņi, kurus izsaka skaļi, un ir sapņi, kurus neizsaka skaļi. Un šis bija viens no tādiem, ko es pat neuzdrīkstējos... Pie sevis esmu par to domājis, bet nekad nevienam pat neatzītos, ja man to tieši pavaicātu. Līdzīgi bija ar dziedāšanu Latvijas Radio korī, tas arī bija mans bērnības sapnis. Kad bērnības vai jaunības sapņi «nonāk uz galda», ir grēks tos nepaņemt. Jo ir taču jāpaskatās - kas ir aiz sapņa? Kā jau daudzās mākslās - viens ir tas, ko redzi un dzirdi uz skatuves, bet otrs - upuri, kas jānes, lai tas viss varētu notikt,» saka Jānis Strazdiņš. «Kad nāca piedāvājums no The Real Group, es jau piecus gadus biju dziedājis Latvijas Radio korī, tajā bērnības sapnī biju padzīvojies. Var to saukt par jaunības negausību, bet - gribējās piepildīt arī citu sapni. Iespējams, tāpēc arī Cosmos vairs aktīvi nekoncertē, jo katrā no mums ir ziņkārība un negausība izmantot iespējas apskatīties arī ko citu,» saka Jānis Strazdiņš. Cosmos puiši ik pa laikam satiekas ģimeņu saietos, paskatās «viens otram sejā - cik skaisti novecojam, un reizēm satiekamies arī lielākos vai mazākos muzikālos projektiņos, kas neaizņem pārāk daudz laika. Kad būsim veci, ap gadiem 50, kad būsim apmierinājuši savu ziņkārību un negausību citās lietās, iespējams, sanāksim kopā, apsēdīsimies uz bāra krēsliem un kaut ko kopā uzdziedāsim. Ja vēl būs, kas klausās, ja vēl varēsim uzrāpties uz tiem krēsliem...» nosaka Jānis Strazdiņš. Mūziķis atzīst, ka grupas Cosmos periods viņam bijis ļoti noderīgs ne tikai muzikālajā ziņā. «No kolēģiem es iemācījos vēlmi izmēģināt un eksperimentēt, jo - nepietiek ar to, kā ir, vajag pamēģināt ko jaunu. Būtiski, ka Cosmos man bija arī kā dzīves skola, daudz sāls kopā izēdām, bet dabūjām arī medu pabaudīt. Tas bija likumsakarīgs laiks, kad pārtraucām aktīvi koncertēt. Tajā laikā es arī sāku meklēt paralēlus eksperimentus - dziedāju arī blūzbendā. Ir grūti darīt tikai vienu, lai būtu iedvesmots vienā lietā, vajag blakus iedvesmotāju.»

Motivators atgriezties Latvijā

Ja nav jābūt mēģinājumos Stokholmā vai koncertturnejā kaut kur pasaulē, Jānis ir Latvijā. Ar sievu Lauru Jēkabsoni, komponisti un vokālās a cappella grupas Latvian Voices dalībnieci, bieži nākas saskaņot grafikus, jo arī dzīvesbiedrei ir radoši aktīvs dzīvesveids. «Laurai ir piepildīta muzikālā un radošā dzīve, un būtu negodīgi no manis prasīt to atstāt un pārcelties uz Stokholmu. Mēs par to runājām. Turklāt man ir vajadzīga bāze - mājas, kas vienlaikus ir motivators visu laiku atgriezties Latvijā. Tāpēc es arī te braucu - pie sievas, bet klāt nāk arī tas, ka braucu uz Rīgu, pie draugiem, uz vidi, kas ir manējā,» atzīst Jānis Strazdiņš. «Man ir divas paralēlas dzīves. Ir Rīgas dzīve ar sievu un draugiem, ar muzikāliem kompanjoniem, un ir The Real Group dzīve, un es pat apzināti tās mēģinu nošķirt. Mans «zemeņu lauks» ir Zviedrijā, lai gan, protams, ļoti patīkams darbs. Atbraucot uz Rīgu, vajag pāris dienas, lai «nosēstos» un saprastu - esmu atkal mājās. Man patīk iziet pa pilsētu, atkal just Rīgas sajūtu, nejauši satikt kādu pazīstamu cilvēku, aprunāties, aiziet uz kādu koncertu, turklāt tagad man pat biežāk sanāk iet uz koncertiem nekā tajā laikā, kad es dzīvoju un strādāju Rīgā. Jo tad, bija daudz darāmā, savukārt tagad Rīgā man ir brīvs laiks un varu izvēlēties, kā to pavadīt,» atzīst Jānis Strazdiņš. Savukārt Stokholmā viņa vienīgais īpašums ir šūpuļkrēsls. «Negribas apaugt ar mantu. Negribas un nevajag. Ko es darīšu, tur sapircies galdus, krēslus, skapjus? Pirkt tikai tāpēc, ka varu to atļauties? Ir pārāk uzkrītoši, ka cilvēkiem mēģina kaut ko iepārdot, un, līdz ko beidzas vieni svētki, sākas citi. Par jebko, kas nav ēdiens, vienmēr sev pajautāju - vai man tiešām to vajag un cik ļoti man to vajag? Vai vajag kārtējo krāmu «ar atlaidi»? Man šķiet, ka ir jāļauj arī apģērbam novecot, jo apģērbs ir to pelnījis. Nezinu, vai tam ir saistība ar vecumu vai ko citu... Protams, man ir svarīgi izskatīties sakoptam, bet ne pucēties...»

Ir četras nedēļas gadā, kad Jānis noteikti ir Latvijā, jo grupā ir kolektīvās brīvdienas - ap Ziemassvētkiem, Lieldienām un skolas brīvdienu laikā pavasarī un rudenī. Par pārmaiņām savā radošajā dzīvē viņš pagaidām nedomā, vien piebilst, ka ģimenes pieauguma gadījumā varētu teikt - paldies, ar jums bija jauki, bet es tagad braukšu mājās.

***

Jānis STRAZDIŅŠ

• Grupas The Real Group dziedātājs (kopš 2015. gada)

• Dzimis 1984. gada 10. septembrī

• Precējies, dzīvesbiedre - komponiste, dziedātāja, vokālās a cappella grupas Latvian Voices dalībniece Laura Jēkabsone

• Absolvējis Emīla Dārziņa speciālo mūzikas vidusskolu (1994) un Rīgas Doma kora skolu (bērnu kora kormeistars, 2002). Nepabeigtas studijas Latvijas Universitātē (angļu valodas pedagogs, 2002-2007) un RPIVA (mūzikas skolotājs, 2009-2012)

• Kopš 2012. gada ir muzikālās apvienības Vintāža dziedātājs

• Dziedājis Latvijas Radio korī (2010-2015), senās mūzikas vokālajā ansamblī Modus Vivendi (2009-2015), Bites

Blues Band (2006-2008), vokālajā grupā Cosmos (2003-2010), Rīgas Doma zēnu korī (1992-2003) u.c.

• Vadījis Ķekavas kultūras nama jauniešu ansambli Jūti (2011-2015), bijis Babītes pagasta jauniešu kora Maska vokālais pedagogs (2008-2015) un Olaines pagasta jauktā kora Dziesma kormeistars (2003-2008)

• Intereses: mūzika, literatūra, sports, vēsture, kino u.c.