Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Rīgā būs skatāma pusotru gadu mājas arestā Serebreņņikova izrāde "Outside"

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālajā teātrī 21.janvārī un 22.janvārī plkst.19 būs skatāma krievu režisora Kirila Serebreņņikova, kurš aprīlī tika atbrīvots no pusotra gada ilga mājas aresta, izrāde "Outside", informēja viesizrāžu organizatoru pārstāve Inga Vasiļjeva.

Biļetes uz izrādēm Rīgā no 11.novembra var iegādāties "Biļešu Paradīzes" tīklā. Aģentūra LETA gan pārliecinājās, ka lielākā daļa biļešu jau ir izpārdotas.

Izrāde "Outside" tapusi, sadarbojoties Aviņonas festivāla un Maskavas Gogoļa centra aktieriem. Izrādes un tās turnejas kopproducents ir organizācija "Modern Artlife Foundation".

2019.gada aprīlī atceltais mājas arests ļāva Serebreņņikovam izrādi iestudēt Maskavā pašam, tomēr Aviņonas festivāla skatuvei izrādi pielāgoja viņa asistenti, jo spēkā bija aizliegums režisoram izbraukt no valsts.

Kā sacīja Vasiļjeva, izrādes nosaukums apzīmē vietu, kas Serebreņņikovam šobrīd ir liegta - ārpuse. Stāsts tapis, kamēr režisors atradies mājas arestā. Tas ir kā veltījums ķīniešu izcelsmes dzejniekam un fotogrāfam autodidaktam Renam Hangam, kurš izdarīja pašnāvību 30 gadu vecumā.

Izrāde ir metaforisks vēstījums par mākslinieka un varas attiecībām, kas ietver Hanga un Serebreņņikova personīgās pieredzes ar politisko sistēmu spiedienu pret māksliniekiem, norādīja Vasiļjeva.

1987.gadā dzimušais Pekinā dzīvojošais Hangs popularitāti iemantoja, publicējot internetā savas fotogrāfijas un poētisko dienasgrāmatu. "Viņa daiļrade, lai arī brīžiem naiva, bija provokatīva, drosmīga un brīvdomīga. Kailu jaunu cilvēku ķermeņu fotogrāfijas pilsētvidē un Hanga dienasgrāmatā paustais neatbilda valdošajai valsts morālei. Hanga izstādes dzimtenē aizliedza, bet interneta vietnes - bloķēja," stāstīja Vasiļjeva.

Pēc viņas teiktā, Serebreņņikovu uzrunāja Hanga estētika un brīvības izjūta. Mākslinieki bija vienojušies par tikšanos, bet divas dienas pirms tās - 2017.gada 24.februārī Hangs izdarīja pašnāvību, izlecot pa logu.

Izrāde "Outside" ir represēta mākslinieka veltījums un cieņas izpausme otram represētam māksliniekam, himna brīvībai - mākslinieka brīvībai, seksuālajai brīvībai, vienkārši brīvībai būt pašam, uzsvēra Vasiļjeva.

Pēc Aviņonas festivālā saņemtās sabiedrības un kritiķu uzmanības, izrādi "Outside" izrāda Eiropā.

Kā vēstīts, daudzkārt godalgotais režisors Serebreņņikovs, kurš iestudējis teātra izrādes arī Latvijā, tika aizturēts 2017.gada augustā un apsūdzēts, ka piesavinājies 133 miljonus rubļu (1,8 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem. Serebreņņikovs ir šī teātra mākslinieciskais vadītājs.

Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis, bet Krievijas situācijas pazinēji uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas, jo Serebreņņikovs atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, arī 2014.gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju. Režisors kritizējis arī pareizticīgo baznīcu.

Šā gada aprīlī Serebreņņikovs negaidīti tika atbrīvots no mājas aresta. Nedēļu pirms atbrīvošanas režisoram tika piešķirta Krievijas Kinematogrāfijas mākslas akadēmijas nacionālā prēmija "Nika" par filmu "Ļeto" ("Vasara"), kas vēsta par rokmūziķi Viktoru Coju.

1.novembrī Krievijas mediji ziņoja, ka Serebreņņikovam un citiem lietā apsūdzētajiem dots rīkojumus katru darba dienu ierasties Maskavas tiesā uz viņu lietas izskatīšanu.