Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Patriotisma liecības: unikāli eksponāti izstādē "Nosargātā Rīga. Bermontiādei – 100"

© Dmitrijs Suļžics /F64

Šī ir vienīgā nedēļa gadā, kad Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā iespējams aplūkot Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorēto fotogrāfiju Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī. Šogad pirmo reizi apskatei izlikti arī citi unikāli eksponāti izstādē Nosargātā Rīga. Bermontiādei – 100.

Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorētā fotogrāfija Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī ir vienīgā vizuālā liecība, kurā iemūžināts vēsturiskais Latvijas Republikas proklamēšanas pasākums tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī (toreizējā II Rīgas pilsētas teātrī).

Pat pēc gadsimta nav zināms, kāpēc Vilis Rīdzenieks (1884-1962) bija vienīgais fotogrāfs, kas piedalījās Latvijas valsts pašnoteikšanās pasludināšanas pasākumā, kā arī tas, kāpēc pasākumā viņš veica tikai vienu fotouzņēmumu, tādējādi radot šo vienīgo vizuālo liecību. Lielformāta fotoattēlu (119x158 cm) Vilis Rīdzenieks izgatavoja pagājušā gadsimta 20. gadu sākumā. Ar kolorētas retušas palīdzību meistars izcēla galvenās personas un Latvijas sarkanbaltsarkano karogu, tā panākdams melnbaltā uzņēmuma izteiksmību.

Vēl tikai līdz decembra sākumam muzejā aplūkojama izstāde Nosargātā Rīga. Bermontiādei - 100, kas sniedz iespēju ieskatīties fotogrāfa Viļa Rīdzenieka stikla plašu negatīvos un fotogrāfijās, kas uzņemtas cīņu laikā, kā arī iepazīties ar tā laika presē publicētajiem paziņojumiem par notikumiem Rīgas ielās. Savukārt izstāde Kur gūšu Latvijas spēku? ieved laikā, kad jaunā Latvijas valsts veidojās un stiprinājās, Neatkarīgo informē muzeja speciāliste Ingrīda Lukašēviča. Izstādes stāsts rit caur četru izcilu cilvēku darbību. Šīs personības ir Ivande Kaija - rakstniece, žurnāliste un sabiedriska darbiniece, Mērija Grīnberga - latviešu tautas daiļamatniecības pētniece un popularizētāja, Klāra Kalniņa - politiķe un sieviešu tiesību aizstāve, Marta Celmiņa - žēlsirdīgā māsa un sabiedriskā darbiniece.