Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Labdarības ballē izsolīs aizsaulē aizgājušās Džemmas Skulmes gleznas

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Valsts svētku - Latvijas 101.dzimšanas dienas - priekšvakarā, 17.novembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā notiekošajā tradicionālajā Labdarības ballē šogad tiks izsolīti mākslinieku Džemmas Skulmes, Ivara Heinrihsona un Ilzes Preisas darbi.

Mākslas darbu izsole šajā ballē ir viena no tradicionālajām norisēm, un, kā atgādina Labdarības balles rīkotāji, izcilās gleznotājas Džemmas Skulmes (1925-2019) tikuši izsolīti vairakkārt, jo māksliniece labprāt savus darbus ziedojusi ar domu palīdzēt atjaunot Rīgas Latviešu biedrības namu.

Tiesa, šoreiz par gleznām "Sēdošā" un "Tautumeita" iegūtie līdzekļi tiks ziedoti mākslinieces piemiņas saglabāšanai. Jāpiebilst, ka tieši Dž. Skulmes radītais Tautumeitas tēls vēl padomju gados kļuva par vienu no mākslinieces vadmotīviem gan kā latviskās identitātes nesējs, gan vienlaikus - par veltījumu latviešu sievietēm.

Mākslinieks Ivars Heinrihsons par savu gleznu "Balerīna" lakoniski teic: "Klasiskais balets ar savu stila, kustību un motīvu nosacītību vedina tiekties uz cēlo, trauslo, ideālo. Balerīna manos darbos darbojas kā pretmets ikdienas sadzīviskai pelēcībai, kā simbols garīgai atbrīvotībai."

Savukārt Ilze Preisa, kura izsolei ziedojusi gleznu "Īriss" no savas gleznu sērijas par ziediem, pauž: "Šoreiz uzmanība tiek veltīta Īrisam. Grieķu mitoloģijā tā tiek dēvēta dieviete, kura no Olimpa nolaidās uz Zemes, lai cilvēkiem darītu zināmu dievu gribu. Māksla ir mana dzīve, un dzīve - māksla! Savos darbos ar dažādu tēlu, simbolu, krāsu un faktūru palīdzību stāstu par cilvēkiem un to, kas risinās mums apkārt."

Atgādināsim arī, ka jau tradicionāli Labdarības balle tiks atklāta ar svinīgo polonēzi. Šī unikālā deja ir kā komunikācija, kuras mērķis ir simboliski sasveicināties ar visiem balles viesiem un šarmanti iesākt balli. Tieši tāpēc tās procesā ir paklanīšanās un saskatīšanās elementi, vispirms ar savu partneri, pēc tam ar blakus stāvošo. Par polonēzes krāšņo skanējumu šogad parūpēsies stīgu ansamblis izcilā vijolnieka Raimonda Ozola vadībā.

Vēl ballē par priekšnesumiem rūpēsies lieliskais pianists Vestards Šimkus, jau popularitāti iemantojusī vokālā grupa "Insomnia", Latvijas Universitātes deju ansamblis "Daile" un deju orķestris "Mirāža" (diriģents - Lauris Amantovs). Savukārt pirms balles RLB nama vestibilā viesus sagaidīs un sveiks godalgotais koklētāju ansamblis "Balti". Tāpat balles viesi varēs piedalīties loterijā, kur būs iespēja laimēt vērtīgas balvas, un klubu sarūpēto balvu izsolē.

Kā allaž, pēc pusnakts notiks gājiens ar ziediem pie Brīvības pieminekļa, lai pasākuma viesi pirmie varētu savu valsti sveikt 101.jubilejā. Tādēļ balles rīkotāji viesus aicina ņemt līdzi sarkanas un baltas rozes, kas tiks izmantotas lielā kopīgā pušķa veidošanai (tas tiks nolikts pie Brīvības pieminekļa), kā arī atgādina, ka ballē dāmām jāierodas vakartērpos, bet kungiem - smokingos vai tumšos uzvalkos.