Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Bērziņš: Dailes teātra revolucionāri domā par sevi, ne sabiedrību

© Nora Krevneva/F64 Photo Agency

Aktieris Andris Bērziņš, par kuru sarakstītā grāmata pavisam drīz nonāks veikalu plauktos, izteicis savu komentāru par to, kas, viņaprāt, šobrīd notiek Dailes teātrī.

Pirms dažām nedēļām medijos parādījās ziņa par to, ka Dailes teātra aktieri izteikuši neuzticību režisoram Dž.Dž.Džilindžeram. Komentējot situāciju Dailes teātrī A.Bērziņš norāda, ka "viņam ir smagas aizdomas, ka revolucionāri teātrī šajā situācijā par sevi domājuši vairāk nekā par sabiedrību."

"Talantīgam cilvēkam ir jādomā par savu nākotni, es nevienu nenosodu. Tas laiks, kurā darbojās repertuāra teātri aiziet pagātnē. Mēs nevaram pārvērsties par tādu jocīgu, dīvainu radošo grupējumu kā Brodvejā. [...] Agri vai vēlu šādam teātrim uzturēt milzīgu ēku, milzīgu štatu, viss taču paliek dārgāks."

Runājot par to, ka teātris ir arī vieta, kur jāpelna nauda, aktieris nenoliedz, ka režisoram Dž.Dž. Džilindžeram bijusi taisnība. "Tā ir liekulība no to cilvēku puses, kas taisa šausmīgo revolūciju. Vai dieviņ, ko mēs darīsim! Es atdotu viņiem šo teātri, lai nu taisa tīro mākslu. Es gribētu to vērot."

"Šī pati sistēma ir novecojusi, ir jānāk kaut kam vietā."

Runājot par direktora lomu papildu līdzekļu meklēšanā, A.Bērziņš norāda, ka Dailes teātris ir dzirnakmens kaklā. "Tas vairs īpaši neatbilst teātra funkcijām. Ko ar teātri darīt ir jāprasa manam mīļajam novadniekam Žagaram.

Jau vēstīts, ka pēc desmit gadu darba amatu teātrī nolēmis atstāt arī tā direktors Andris Vītols. Nav izslēgta iespēja, ka šo amatu kandidēs aktieris Juris Žagars.