Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Jelgava pirms 25 gadiem

No vairāk nekā 500 kandidātiem galveno lomu ieguva četrpadsmitgadīgais rīdzinieks Bruno Bitenieks (attēlā pa kreisi) © Publicitātes foto

Ar pirmizrādēm Jelgavā un Rīgā šonedēļ pie skatītājiem nonāk filma Jelgava 94, kas tapusi pēc Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma kulta romāna motīviem. No 20. septembra filma skatāma kinoteātros visā Latvijā.

«Pēc Latvijas Kultūras akadēmijas absolvēšanas man bija vēlme kino valodā izstāstīt stāstu par pieaugšanu. Es jau varēju rakstīt savu scenāriju, bet grāmatā Jelgava ’94 bija viss, par ko gribēju runāt. Uzrunāju Jāni Joņevu, vienojāmies par sadarbību, sākām darbu, un tajā brīdī tas bija maz zināms latviešu literatūras darbs, jo balvas un popularitāte tam nāca pēc pusgada, pat gada, un tas palīdzēja iegūt finansējumu filmai,» režisors Jānis Ābele stāsta, kā radusies ideja par šādu filmu.

Jāņa Joņeva pirmais romāns, kurā vēstīts par pusaudžu dzīvi, alternatīvo kultūru un sevis meklējumiem pagājušā gadsimta 90. gados, klajā nāca 2013. gadā, bet filmas uzņemšana sākās pirms diviem gadiem. Spēlfilma Jelgava 94 stāsta par pusaudzi Jāni pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Jelgavā. Vietējās skolas devītajai klasei, kurā mācās Jānis, pievienojas jauna skolniece - Kristīne. Viņa nezina, ka Jānis ir bijis pats neievērojamākais, pats neinteresantākais skolas puisis. Lai izceltos jaunās klasesbiedrenes acīs, Jānis pievēršas alternatīvajai kultūrai - metālmūzikai, viņam ir vajadzīgi īstie draugi (par tādiem kļūst Nāve un Zombis), īstās drēbes, un Jānim ir jāspēlē grupā, kā arī līdz asarām jānoved skolotāji un vecāki. Tas ir laiks, par kuru pieaugot, ļoti iespējams, būs kauns, bet tikpat iespējams, ka tas izrādīsies pats labākais dzīves periods. Filmas pamatā ir Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma kulta romāns, kura stāsts risinās uz 1994. gada notikumu fona - cietumnieku izbēgšana Jelgavā, mūzikas ierakstu nelegālais tirgus, Kurta Kobeina nāve.

Liela daļa filmēšanas notika Cēsu pusē, filmējot bijušajā Jāņmuižas tehnikumā. Filmas producente Antra Cilinska atklāj, ka tajā apbrīnojami saglabājies deviņdesmito gadu šarms: «Galvenā varoņa skolu meklējām visā Latvijā, jo bija skaidrs, ka jāatrod vieta, kuru pēc iespējas mazāk būtu skāruši eiroremonti. Laimīgā kārtā atklājām Jāņmuižas bijušā tehnikuma telpas, kurās patiesi rodas sajūta, ka esam atgriezušies 25 gadus senā pagātnē.»

Spēlfilmas Jelgava 94 galveno varoni Jāni atveido rīdzinieks Bruno Bitenieks. Citās jauniešu lomās Elizabete Zviedre, Alekss Tauriņš, Endijs Žuks, Mārcis Broks un citi. Galvenā varoņa vecākus atveidos Ieva Puķe un Kaspars Gods, arī pārējās lomās Latvijā labi zināmi aktieri - Guna Zariņa (skolas direktore), Andris Keišs (fizkultūras skolotājs), Elīna Vaska (bioloģijas skolotāja) un citi. Filmas scenārija autors Matīss Gricmanis, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producente Antra Cilinska. Filma veidota Jura Podnieka studijā.