Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT. Latvijas Nacionālajai bibliotēkai – 100

© Publicitātes foto

«Pastāvēs, kas draudzēsies!» Ar šādu devīzi sestdien, 31. augustā, visas dienas garumā – no pulksten 10 līdz 20.30 – savu simtgadi atzīmēs Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB). Laipni gaidīts būs ikviens. Ieeja bez maksas.

Tikai gadu jaunāka par Latvijas valsti, LNB dibināta 1919. gada 29. augustā kā Latvijas Valsts bibliotēka. Dažādu varu gara tumsas baidīta un vairākos desmitos adrešu pierakstīta, bibliotēka piedzīvojusi krāšņu gadsimtu. Tas rūdījis, licis pieaugt un pilnveidoties. 1991. gads līdzās valsts neatkarībai sagaidīts ar jaunu nosaukumu - Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas šodien lieliem burtiem rotā valsts galvenās grāmatu krātuves vismūsdienīgāko un augstāko virsotni - Gunāra Birkerta projektēto Gaismas pili (2014).

Rīkojot dažādas aktivitātes, LNB simtgades svinībās aicinājusi piedalīties ap 100 sadarbības partneru - draugus un domubiedrus.

* Svētku atklāšanas koncertā (pulksten 10.30) muzicēs Imanta Ziedoņa fonda Viegli mūziķi, bet noslēguma koncertā (pulksten 19) skanēs latviešu kamermūzika un džezs.

* Dienu bagātinās 15 LNB izstādes, 13 īpaši ekskursiju maršruti Gaismas pils krātuvēs un aizkulisēs (dalībnieku skaits būs ierobežots, tāpēc izņemiet bezmaksas biļeti pie ekskursiju letes), sarunas par literatūru, radošās darbnīcas, LNB krājuma un digitālo resursu demonstrācijas.

* Pavisam būs pieci virzieni jeb ceļi, kuros doties:

1) Diskusiju un lekciju ceļā varēs uzzināt par meža augšanu Latvijā, par samuraju kaujas mākslu un to vēsturi, par Latvijas vietvārdu vērtību, savdabību un skaistumu, par karšu izdošanas pieredzi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un daudz ko citu.

2) Kultūras ceļā būs gan koncerti, gan filmas, gan Ķīnas klasiskās dzejas lasījums, bet Tautas tradīciju kopa Budēļi dziesmās un rotaļās izdziedās pieņemtos Latvijas simbolus, kas nav valsts oficiālie simboli un pārstāv Latvijas dabu un notikumus. Visas dienas garumā Audiovizuālajā lasītavā (4. stāvā) varēs uzlikt savu skaņuplati - būs iespēja iepazīties vai vēlreiz satikties ar atkal modē nākušajām skaņuplatēm.

3) Zinātkāro ceļš ar 30 dažādām aktivitātēm iesāksies pulksten 10.15, un tā būs Meditācija kopā ar Ilmāru Latkovski. Šai ceļā būs iespēja arī piedalīties pirmās palīdzības paraugdemonstrējumos un iesaistīties dažādās spēlēs par rīcību nelaimes gadījumos, apgūt pamata saziņas frāzes un starptautiski atpazīstamas zīmju valodas žestus, ko izmantot kā priekšrocību saziņā ar vājdzirdīgiem vai nedzirdīgiem cilvēkiem, iepazīties ar suņa-pavadoņa darbu, atrast savus senčus kopā ar Dzimtas detektīvu, izstaigāt elektrības ceļu Latvijā un piedalīties FIZMIX darbnīcā ar eksperimentiem par elektrisko strāvu, kā arī uzzināt daudz ko citu.

4) Radošo darbnīcu ceļš aicinās uz improvizācijas teātra meistarklasēm, piedāvās apgūt praktiskas iemaņas, lai domātu par fotogrāfiju kā mediju, izzināt filmēšanas procesu, atklāt sevī dzejnieku, māksliniece Gundega Evelone ļaus piedzīvot, kā iespējams materializēt ikvienu radošu ideju un iepazīstinās ar performanču un instalāciju veidošanas praksēm Latvijā.

5) Spēļu ceļš aicinās izmēģināt spēkus dažādās interaktīvās un prāta spēlēs, šķetināt apslēptas mīklas izlaušanās spēlē, kā arī iejusties dežurējošā bibliotekāra ādā un iziet ceļu no pieprasījuma saņemšanas brīža līdz tā atrašanai periodisko izdevumu krātuvē un izsniegšanai lasītājam.

* Priekšlaukumā pie bibliotēkas visas dienas garumā darbosies Mūkusalas Street Food, bet no pulksten 13 līdz 17 - Madars Apse Skate Jam - tie būs aizraujoši skeitborda paraugdemonstrējumi, konkursi un balvas.

Vairāk informācijas: lnb.lv.