Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Inese Galante: Mūzika nevar saindēt, bet tikai izārstēt

SAPŅOTĀJA. «Veselības, mīlestības, draudzības, laba garastāvokļa un naudas cilvēkam nekad nevar būt par daudz. Man gribētos, lai Latvijā nevienam nekā netrūktu, lai mēs visi varētu teikt, ka labāk nekā pie mums nav nekur citur. Es varbūt esmu sapņotāja, bet man ļoti, ļoti tā gribētos. Un es ticu, ja kaut ko ļoti, ļoti gribas, tā arī notiek,» saka skatītāju mīlētā operdziedātāja Inese Galante © Publicitātes foto

«Es esmu zaldāts pēc dabas – es nečīkstu, neatlaižu, ja ko uzņemos, izdaru līdz galam. Ja es dodu savu vārdu, es to turu, parakstos ar asinīm. Un uzskatu, ka katram ir jāatbild par saviem vārdiem,» saka pasaules operas dīva Inese Galante.

Viņas izlolotais un iedvesmotais starptautiskais mūzikas festivāls Summertime - aicina Inese Galante šogad svin savu 15. jubileju, un tas norisināsies šonedēļ - no 5. līdz 11. augustam, uz Dzintaru koncertzāles skatuves atklājot spilgtākās latino, džeza, rokenrola, fankmūzikas, Balkānu un klasiskās mūzikas zvaigznes.

Nolaist rokas nedrīkst nekad

Inese Galante uzskata, ka 15 gadi festivālam Latvijā - tas nav maz. «Jo laiki bijuši dažādi, situācija nemitīgi mainās un nav viennozīmīga - tad politika tāda, tad ekonomika tāda, tad nodokļu sistēma šāda tāda. Jā, varbūt viens otrs festivāls pasaulē notiek jau divtik daudz, bet tur ir citi apstākļi, tos sponsorē miljonāri un miljardieri. Vairākos tādos esmu bijusi un zinu, kā tas notiek,» stāsta festivāla Summertime - aicina Inese Galante radītāja, uzsverot, ka ik gadu par festivāla programmu tiek domāts ļoti rūpīgi - lai tā būtu pieejama dažādām gaumēm, nācijām un visām paaudzēm. Lai katrs var izvēlēties to, kas viņu interesē, ļauj atpūsties, dod enerģiju un paceļ spārnos, lai ar smaidu varētu iet tālāk. «Jo ikdienā cilvēks bieži ir saspringts, un tas ietekmē arī veselību. Es kā bijušais mediķis to ļoti labi zinu, arī pēc sevis - tiklīdz stresa un negāciju ir par daudz, uzreiz sašķobās arī veselība. Bet cilvēkam vajag ne gluži peldēt pa dzīvi, bet iet uz priekšu ar enerģiju un labu omu. Bet vai visiem tā sanāk? Nē. Iespējams, ir cilvēki, kuri prot neņemt pierē neko, bet es domāju, ka tādi ir mazākumā. Visiem pārējiem nemitīgi ir par ko cīnīties, ko pārvarēt, jo pati dzīve ir nepārtraukts pārbaudījums, kā kardiogramma - augšā-lejā, balts-melns. Bet - nolaist rokas nedrīkst nekad,» uzskata Inese Galante. «Man mammīte kādreiz teica: «Labi, ka nav kara.» Tiem, kuri izgājuši karu, ir ar ko salīdzināt. Tādā ziņā mēs esam ļoti izlutināti, un, ja vēl mums ir mīloši vecāki, labi cilvēki apkārt un profesija, kas reizē ir hobijs, tā vispār ir laime. Un, ja ar savu darbu tu vēl vari nest gaismu, atbildēt uz kādiem jautājumiem, sniegt ko tādu, kas atver sirsniņas, ja vari sniegt mierinājumu vai izārstēt otra dvēseli, tava dzīve ir absolūti piepildīta.»

Sapnis par mūžīgu vasaru

Šovakar, 5. augustā, pulksten 20 - jubilejas festivāla atklāšanas koncertā Summertime 15 - uz Dzintaru koncertzāles skatuves uzstāsies pasaulslavenā grupa no ASV - Hypnotic Brass Ensemble. Tie ir septiņi slavenā afroamerikāņu trompetista Fila Kohrana dēli, kuri, pateicoties katra grupas dalībnieka šarma, enerģijas un neierobežota talanta sinerģijai, ieguvuši popularitāti visā pasaulē. Grupas mūzikas daudzveidība izpaužas muzikālo žanru kombinācijā no funk-rock līdz džezam un hiphopam. «Deviņi džeki uz skatuves taisa tādus pekstiņus, ka vienaldzīgs nepaliek neviens. Viņi šobrīd ir ļoti pieprasīti, muzicē visos kontinentos. Viņi ir uzstājušies ar tādām slavenībām kā Prince, Snoop Dogg, Blur, Gorillaz un citiem, un viņu mūziku izmanto daudzās Holivudas filmās,» stāsta Inese Galante.

Rītvakar, 6. augustā, pulksten 20 Dzintaru koncertzāli ar dedzīgiem Latīņamerikas mūzikas ritmiem pieskandinās viesi no saulainās Kolumbijas - trio Puerto Candelaria, kuri ir sagatavojuši pilnīgi jaunu un nebijušu mūzikas šovu Jazz latino kolumbiešu stilā. Grupas dalībnieku apbrīnojamā enerģija visos pasaules kontinentos ceļ kājās dažādu vecumu koncertu apmeklētāju tūkstošus, liekot tiem dejot un sapņot par mūžīgu vasaru.

«Dienvidos saule ir katru dienu, un tur cilvēki katru dienu smaida. Viņi prot būt laimīgi un būt apmierināti ar to, kas dots no Dieva. Neprasīt vairāk, nekā viņiem ir. Mēs tā neprotam, mums tas ir jāpamācās. Jā, arī man, lai varētu pasmaidīt, šad tad pašai sevi ir jāuzgriež kā rotaļu lelli,» atzīst operdziedātāja, apsolot, ka Puerto Candelaria ar savu temperamentu iedos tieši to enerģiju, kuras mums pietrūkst.

Kusturica un Ridlijs

Trešdien, 7. augustā, pulksten 20 Dzintaru koncertzālē muzicēs Emirs Kusturica & The No Smoking Orchestra (Serbija). Mūsdienu varonis, ar kuru iepazīstināt nav nepieciešams, jo viņa Dieva dotais talants un nestandarta skatījums uz pasauli izpaužas ne tikai viņa veidotajās ģeniālajās kinofilmās, bet arī viņa unikālajā un kolorītajā mūzikā. Ar dedzīgo rokenrola, Balkānu pankroka, folkdžeza, čigānu motīvu, turku maršu un aziātisko melodiju sajaukumu Emirs Kusturica savas dzimtenes kultūras kodu nodod tālāk pārējai pasaulei. «Viņš ir vienkārši spridzeklis,» saka Inese Galante, atklājot, ka viņai bija tā laime Kusturicu satikt Čikāgā un pēc komunikācijas ar viņu saprast: jo cilvēks ir talantīgāks un piepildītāks, jo viņš ir vienkāršāks un jaukāks.

Talantīgs, virtuozs un apbrīnojami harismātisks ir arī Stīvens Ridlijs no Lielbritānijas, kurš ar savu ekspresīvo un spilgto soul mūzikas šovu uz festivāla skatuves kāps ceturtdien, 8. augustā, pulksten 20. Tas, visticamāk, kļūs par emocionālāko solo koncertu Jūrmalā, jo tas nebūs koncerts tradicionālajā izpratnē, bet kaislīga vokāla un klavierspēles deja. «Viņš ir fantastisks jauns džeks no Londonas ar ļoti interesantu biogrāfiju: Stīvens ir finansists, kurš savos 29 gados jau nopelnījis daudz naudas un jau sapratis, ka ar naudu vien laimīgs nebūs. Viņš ir ļoti, ļoti pieprasīts, viņam jau izdevies iekarot pasaules vadošās mūzikas skatuves un - jā, arī manas meitas simpātijas. Diāna ir burtiski samīlējusies viņā,» smaidot stāsta Inese Galante, uzsverot, ka, pateicoties mūziķa prasmei izjust skaņdarbus un nodot savas izjūtas un emocijas publikai, viņa uzstāšanās aizrauj jau ar pirmajām minūtēm. «Turklāt viņš ir arī ļoti harismātisks un ar savu šarmu pievelk kā magnēts,» operdziedātāja nosaka.

Džezs, rokenrols un flamenko

Piektdien, 9. augustā, pulksten 20 uz festivāla skatuves viesosies divi vadošie un pasaulslaveni Krievijas džeza mūziķi, kuri apveltīti ar neticamu harismu un virtuozu klavierspēles prasmi - Daniils Krāmers un Deniss Mažukovs ar programmu Jazz’n’Roll divām klavierēm. «Daniils ir mans sens draugs, augstākās raudzes mūziķis, kurš ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā. Viņa klavierspēles prasme ir tik virtuoza, ka viņš pat telefona grāmatu varētu nospēlēt tā, ka visi paliktu mutēm vaļā. Viņš no jebkura skaņdarba, no jebkura laikmeta vienā sekundē var aizvest citā, un tu kā mazs bērns ej viņa pavadā un brīnies, kā to var panākt,» stāsta Inese Galante, piebilstot, ka abi mūziķi ļaus skatītājiem ienirt džeza un rokenrola atmosfērā, kas pilna ar emocionālu brīvību un mūzikas baudījumu.

Sestdien, 10. augustā, festivālā būs divi koncerti: pulksten 18 Mazajā zālē - Inese Galante - ar mīlestību Jūrmalai, kurā samtainā un izjustā balss tembra īpašniece Inese Galante uzstāsies kopā ar izcilo Vīnes operas solistu, baritonu Martinu Ahraineru un filigrānas klavierspēles tehnikas īpašnieci Grētu Erharteri-Sargsjanu no Austrijas. Tā būs stundu gara programma, unikāla iespēja izbaudīt īstus operas šedevrus operai neraksturīgā vidē.

Savukārt pulksten 20 uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps stilīgais Amsterdamas kvartets Bruut!, kas spēlē groove, funk un smooth jazz stilos, atsaucot atmiņā Tarantino kulta filmas, skaņu plates un iecienītos vesternus. «Tie ir četri stilīgi džeki - huligāni, un viņu izpildītā ar Amsterdamas brīvības garu piepildītā mūzika izpaužas kā īpašs kokteilis sešdesmito gadu stilā - ar deju un sērfinga mūzikas stilu iezīmēm,» stāsta Inese Galante, uzsverot, ka, viņus klausoties, nav iespējams nosēdēt mierā. Šajā koncertā piedalīsies arī Perpetuum Ritmico (Latvija), kas uzstāsies kopā ar flamenko dejotājiem no teātra Duende, ļaujot klausītājiem aizceļot uz karstajām, spāniski runājošajām zemēm un izbaudīt gan ritmisku mūziku, gan elegantu deju.

Visus ciena un mīl

Svētdien, 11. augustā, pulksten 20 festivāla Summertime - aicina Inese Galante galā koncertā Gala Galante uzstāsies gan spilgtākās Latvijas un ārzemju zvaigznes, gan jaunie talanti - konkursa Ineses Galantes talanti laureāti. Skatītājus gaida tikšanās ar baritonu no Vīnes operas Martinu Ahraineru, kontrtenoru Sergeju Jēgeru, pianistu Andreju Osokinu, dziedātāju Intaru Busuli un, protams, ar festivāla mūzu Inesi Galanti. Uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps arī Daniils Krāmers un Deniss Mažukovs, kā arī kvartets Bruut! no Amsterdamas. Pavadījumu spēlēs Festivāla orķestris, kurā īpaši šim festivālam apvienojušies labākie Latvijas mūziķi tā pastāvīgā diriģenta Ekharta Vičika (Vācija) vadībā.

«Par katru festivāla koncertu varu pateikt vienā vārdā - vow! Tas būs vai nu kas jauns un neredzēts, vai savdabīgs, kas mūzikā ir liels kompliments, vai jau zināms un iemīļots,» saka Inese Galante, uzsverot, ka neviens, kurš stāv viņai līdzās uz skatuves, nav cilvēks no malas. «Es viņus visus cienu un mīlu. Par katru turu īkšķi, lai viņam veicas.»

Lai sirdis pukst vienā ritmā

Arī katram festivāla apmeklētājam operdziedātāja grib pateikt: «Es jūs mīlu. Es jūs gaidu. Es gribu, lai katrs ir kā daļa no manas ģimenes, mani draugi, jo, ja viņi ir atnākuši pie manis, viņi jau ir daļa no manas dzīves. Un bez viņiem es esmu tukša. Es dzīvoju tikai tad, kad varu dalīties ar to, kas manī ir. Skatītāji man dod savu simpātiju, savu enerģiju, savu mīlestību, un es dodu savu. Tā mēs viens otram paspiežam roku un dodam spēku iet tālāk,» saka skatītāju mīlētā operas dīva. Viņa aizdomājas, kāpēc ārsti ir tik dažādi. «Viens runā ar tevi, klausās, otrs tikai izraksta zāles un uz tevi pat nepaskatās. Es to nepieņemu. Saprotat? Un ne tikai pie ārsta, bet vispār dzīvē mums taču katram vajag, lai mūsos ieklausās, lai ar mums parunā, lai sadzird, ko gribam pateikt. Pat ja otrs neko nepasaka, bet tikai uzklausa un sadzird, tikai uzliek savu roku manējai vai cieši apskauj, vai tad nekļūst vieglāk?... Mēs esam viens otram vajadzīgi, un katrs ir gaidīts. Es ļoti gribu, lai mūsu visu sirdis pukst vienā ritmā un lai mēs paceļamies spārnos visi kopā. Un mūzika nekad nevar saindēt, tā var tikai izārstēt. Tā ir.»