Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

BEZMAKSAS PASĀKUMI: kino, lekcijas, festivāli, koncerti, izstādes

© Publicitātes foto

Ielūkojies bezmaksas pasākumos!

KOMĒDIJA KLASES SALIDOJUMS

SPĪĶEROS UN ELEJAS MUIŽAS PARKĀ

Šovakar, 27. jūnijā, brīvdabas kino vakarā Spīķeros tiks demonstrēta pašmāju filma - komēdija Klases salidojums.

Pasākuma sākums pulksten 21, kino seansa sākums - pulksten 22 (līdz ar tumsas iestāšanos). Savukārt rītvakar, 28. jūnijā, šo filmu būs iespējams noskatīties brīvdabas kino seansā Elejas muižas parkā. Tur skatītāju ērtībai ikviens aicināts līdzi ņemt savu pledu, spilvenu vai salokāmo krēslu. 25 gadus pēc skolas absolvēšanas viņi saņem ielūgumu doties uz klases salidojumu. Viens no viņiem ir no dzīves un hemoroīda noguris ģimenes galva, otrs ir mežonīgs rokeris ar kaislīgām pielūdzējām katra koncerta aizkulisēs, trešo tikko pametusi sieva. Viņu tikšanās - tās ir jaukas atmiņas, veču vēlme palīdzēt viens otram, bet galvenais - tā ir neprātīga ballīte, kur viņus gaida trakas lietas.

Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu un angļu valodā. Vecuma ierobežojums: 16+. Režisors: Andrejs Ēķis. Lomās: Ainārs Ančevskis, Imants Strads, Juris Kaukulis, Elīna Vāne, Ieva Puķe.

PIRMIZRĀDE FILMAI KOOPERATĪVS «PASAKA»

LĪKSNAS IELĀ 26 RĪGĀ

Piektdien, 28. jūnijā, pulksten 17 ikviens interesents aicināts uz īsfilmas Kooperatīvs «Pasaka» pirmizrādi un ģimenes vakaru.

Kooperatīvs «Pasaka» ir pasaka par cilvēku iejaukšanos mierīgajā kooperatīva iedzīvotāju dzīvē, kad caur namu tiek nolemts izveidot dzelzceļu. Stāsts absurdā veidā runā par pārvaldes reālo ignoranci pret sabiedrības vēlmēm un korupcijas ietekmi. Reizēm institūti, kas paredzēti labklājības celšanai, savos plānos ignorē iedzīvotāju vajadzības, un reizēm pietiek ar mirdzošu acu pāri, lai šie plāni institūtam vairs nešķistu nepieciešami.

Režisore: Polina Vitkovska. Lomās: Zane Burnicka, Ivars Brakovskis, Matīss Millers, Alla Nemo, Andrejs Možeiko, Aleksandrs Rumjancevs un daudzi citi. Mūzikas autors: Biedrība Arayn (Rēzeknes Klezmeri).

Filma, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, Free Riga un MOSSProductions, paredzēta visu vecumu pasaules bērniem. Ieeja bez maksas, tomēr dārziņā stāvēs ziedojumu kastīte. Ja plānojat palikt līdz rītam, droši ņemiet līdzi arī telti. Par dančiem jautrā un maģiskā muzikālā gaisotnē parūpēsies Rahu The Fool, Rēzeknes Klezmeri un Tim Kleist.

BRĀĻU KOENU FILMA VASARAS BRĪVDABAS SEANSĀ

KULTŪRAS TELPĀ AUTENTIKA

Piektdien, 28. jūnijā, pulksten 21 Kino Kults un kultūras telpa Autentika aicina uz šīs vasaras karstāko brīvdabas kino ceļojumu - režisoru Ītana un Džoela Koenu 2000. gadā uzņemto filmu O Brother, Where Art Thou? (O, brāl, kur tu esi?).

Trīs neaptēsti noziedznieki mūk no Misisipi cietuma, lai kopīgiem spēkiem atrastu apslēptu mantu. Taču puišu odiseja nav no vieglajām. Viņu ceļā stājas ne tikai policija, bet arī dažādi dīvaini tipiņi, kas vēlas bēgļus apzagt un nodot varas iestādēm. Pa ceļam pēc noslēptajiem dārgumiem trijotne pamanās kādā ierakstu studijā iedziedāt dažas dziesmas, kas, viņiem to pat nenojaušot, ātri vien kļūst par īstiem hitiem… Brāļi Koeni un Homērs? Tā nu gan ir viena fantastiska kombinācija, kuru izdaiļo gan fantastiskais aktieru sastāvs, gan T Bone Burnett mūzika, gan...

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā.

PROFESORA DANILĀNA LEKCIJA DZĪVO ILGI UN LAIMĪGI

DOLES TAUTAS NAMĀ

Piektdien, 28. jūnijā, pulksten 19 Doles Tautas namā ar lekciju par dzīvesprieku un veselīgu dzīvesveidu Dzīvo ilgi un laimīgi viesosies allaž priecīgais un humora pilnais gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors, pētnieks un vairāku grāmatu autors Anatolijs Danilāns.

Viņš pastāstīs par jaunākajiem medicīnas zinātnes atklājumiem, par veselīga uztura, fizisko aktivitāšu un nervu sistēmas nozīmi cilvēka ilgmūžībā, kā arī sniegs praktiskus piemērus un ieteikumus.

STEPA DEJAS VĒSTURE PASAULĒ UN LATVIJĀ

RĪGAS CENTRĀLAJĀ BIBLIOTĒKĀ

Piektdien, 28. jūnijā, pulksten 17 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) gaidāma lekcija Stepa dejas vēsture pasaulē un Latvijā, ko vadīs pazīstamais stepa dejas pedagogs Māris Pūris.

Bibliotēkā līdz sestdienai festivāla Tap dance international ietvaros skatāma arī izstāde Steps Latvijā (Jānis Pirvics, Māris Pūris).

Stepa deja... tap dance - deja, kas Amerikā kokvilnas plantācijās palīdzēja afrikāņu vergiem sazināties vienam ar otru, lai brīdinātu par vergturu tuvošanos. Deja, kas padarīja ritmiskus, jautrus un romantiskus 60., 70. un 80. gadu mūziklus. Deja, kas dzīvo joprojām mūsu sirdīs un Māra Pūra izveidotajā stepa dejas studijā Top Tap Company.

KANĀDAS BRUŅOTO SPĒKU CENTRĀLAIS ORĶESTRIS

  1. PĒTERA BAZNĪCĀ

No 26. jūnija līdz 13. jūlijam par godu Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadei Latvijā viesosies Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris, lai sadarbībā ar Zemessardzes orķestri sniegtu koncertus Rīgā un Latvijas reģionos.

* Sestdien, 29. jūnijā, pulksten 16 tas uzstāsies Sv. Pētera baznīcā Rīgā.

* Svētdien, 30. jūnijā, pulksten 15 Kuldīgā, Pilsētas dārzā, notiks Zemessardzes orķestra un Kanādas Bruņoto spēku Centrālā orķestra kopīgs koncerts.

* 4. jūlijā pulksten 19 Jēkabpils Tautas namā Zemessardzes orķestris un Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris koncertēs Jēkabpils pilsētas svētkos.

* 5. jūlijā pulksten 18 Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris uzstāsies laukumā pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem Balvos Latgales partizānu pulka dibināšanas 100. gadadienas un Nacionālo bruņoto spēku dienas Balvos ietvaros.

* Savukārt 6. jūlijā no pulksten 14 Rīgā, 11. novembra krastmalā, notiks Latvijas armijas simtgades lielkoncerts, kurā muzicēs gan Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris Stars, gan Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris kopā ar dažādiem Latvijā populāriem solistiem. Koncertu programmā iekļauta latviešu un kanādiešu oriģinālmūzika un tautas dziesmu aranžējumi.

Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris dibināts pirms vairāk nekā 70 gadiem un darbojas Kanādas galvaspilsētā Otavā, nodrošinot centrālās valsts protokola un militārās ceremonijas, sniedzot koncertus un reprezentējot Kanādu visā pasaulē.

TUVO AUSTRUMU KULTŪRAS FESTIVĀLS

ĀGENSKALNA TIRGŪ

Svētdien, 30. jūnijā, no pulksten 11 līdz 15 Āgenskalna tirgū norisināsies Tuvo Austrumu kultūras festivāls Rīsa grauds.

Programmā: no pulksten 11 līdz 15 Rīsa grauds virtuve piedāvās Tuvo Austrumu autentiskos ēdienus, būs iespēja nobaudīt tradicionālo turku kafiju un Apvienoto Arābu Emirātu dateles ar tēju, būs nopērkami Tuvo Austrumu produkti un literatūra. Pasākumā viesosies kaligrāfs un hennas māksliniece. Ikviens interesents varēs darboties LU Āzijas studiju programmas studentu vadītā arābu valodas darbnīcā, kā arī Diānas Dimzes-Dimmes dizaina darbnīcā vai spēlēt dažādas galda spēles.

Uz skatuves pulksten 12 būs sīriešu saldumu gatavošanas meistarklase, pulksten 13 - Tuvo Austrumu dejas Juman Dance Studio izpildījumā, bet pulksten 14 - grupa Baraka ar persiešu poēziju džeza aranžējumos.

NO VĀGNERA LĪDZ DEBISĪ

LIELAJĀ ĢILDĒ

Svētdien pulksten 18 Lielajā ģildē koncertu No Vāgnera līdz Debisī sniegs ASV jauniešu orķestris Peninsula Youth Orchestra. Diriģents: Mičels Sardū Klains.

Līdztekus vācu opermūzikas ģēnija Riharda Vāgnera operas Nirnbergas meistardziedoņi majestātiskajai uvertīrai skandināviski tautiskas sadzīves ainiņas iemirdzēsies Edvarda Grīga pazīstamajā ciklā Norvēģu dejas. Ar impresionisma nianšu burvības savdabību valdzinās Kloda Debisī trīsdaļīgais cikls Noktirnes, savukārt mežonīgi nevaldāms temperaments uzbangos krievu klasiķa Aleksandra Borodina Polovciešu dejās no operas Kņazs Igors. Kā veltījumu savai kultūrai orķestris Eiropas klausītājus iepazīstinās ar amerikāņu vecākās paaudzes komponisti Gvinetu Vokeri (Gwyneth Walker), atskaņojot viņas trīsdaļīgo ciklu Koncertsvīta. Pateicoties labdaru atbalstam, ieeja koncertā būs bez maksas, ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.