Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Pasākumu programma: Jāņu svinības Rīgā

© Līva Simsone/F64 Photo Agency

Plašu, raibumraibu un dažādām vēlmēm piemērotu vasaras saulgriežu un Jāņu sagaidīšanas programmu šajās dienās būs iespējams piedzīvot Rīgā.

21. jūnijā

* No agra rīta līdz pulksten 19 Doma laukumā tirdzinieki, pircēji, garāmgājēji un vienkārši interesenti tiekas tradicionālajā Zāļu tirgū. Tur nevienu gadu nav trūcis jāņuzāļu, vainagu, pļavu un dārza puķu. Arī ēdamas lietas, protams, būs. Saimnieces piedāvās sierus, pīrāgus un pašceptu maizi. Kā ierasts, nopērkams būs medus, gaļas kūpinājumi, zivis. Amatnieku teltīs varēs atrast gan etnogrāfiskus, gan mūsdienīgus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, darinājumus no koka un daudz ko citu. Doma laukumā Jāņus ielīgos pūtēju orķestri, bērnu un pieaugušu ļaužu vokālie ansambļi, kori, folkloras kopa un citi dziedoši kolektīvi. Dancos gan bērnu deju ansambļi, gan vidējās paaudzes deju kolektīvi, bet Rīgas Danču klubs solījis izdancināt arī tirgus apmeklētājus.

* Saulrietā, pulksten 22, Doma laukumā notiks Gadsimta garākās Līgodziesmas sadziedāšanās zibakcija diriģenta Inta Teterovska vadībā.
* Šajā dienā ielīgošana notiks Pļavnieku Stropā un pie kultūras centra Ritums filiāles Ieriķu ielā 43A, kur tiks pīti vainagi, baudīts siers un apgūtas Jāņu gaidīšanas tradīcijas.

* Uz ielīgošanu aicina arī Latvijas Universitātes botāniskais dārzs, kur no pulksten 17 līdz 21 apmeklētājus izklaidēs dziesmas, dejas, ekskursija, čaklākie varēs pīt vainagus, bet noslēgumā pulksten 20 apmeklētāji aicināti noskatīties dokumentālo filmu Dabas skaitītāji par vēsturē vērienīgāko Latvijas dabas vērtību apzināšanas projektu. Šie pasākumi ir bez maksas.

23. jūnijā

* Plašākais gan satura, gan apmeklējuma ziņā būs pasākums Līgosim krastmalā! Pirms simt gadiem Daugavmalā... 11. novembra krastmalā. Tas sāksies pulksten 17 un noslēgsies reizē ar saules lēktu - pulksten 4.30. Jāņu sagaidīšanas pasākuma nagla solās būt Raimonda Paula joku dziesmas, kas izskanēs pulksten 21 koncertā Viena tante teica... Rīgas ugunskuru iedegšana plānota aptuveni pulksten 22.30.

Krastmala būs sadalīta vairākās zonās: Zāļu placī, Malkas placī, Ziņģu teltī, Amatu placī un Stiķu un pigoru placī.

Apmeklētāji varēs līgot kopā ar Latvijā populāriem mūziķiem un aktieriem, kas uzstāsies uz trīs skatuvēm, nogaršot ēdienus un dzērienus. Rīgas domē informē, ka tirgotāji ēdienkartē iekļāvuši arī ēdienus, kuru cena nepārsniedz vienu eiro, piemēram, mīklā plaucētu siera bumbiņu, svaigos dārzeņu salātus, mednieku desiņas, dārzeņu stienīšus ar zaļumu mērci, kanapē maizītes ar lasi, ķiploku grauzdiņus un siera uzkodas. Būšot arī speciāli brūvēts alus.

* Pārdaugavieši, kā ierasts, var doties uz Dzegužkalnu, kur Jāņa māte un Jāņa tēvs iepazīstinās ar latviešu tautas tradīcijām, būs uguns iedegšanas rituāls, līgošana un viss, kas piedienas Jāņu svētkiem. Dzegužkalnā Jāņu svinēšana sāksies pulksten 20, pēc divām stundām gaidāms allaž iespaidīgais uguns rituāls - kalna galā tiek iedegta pūdele, bet uguns rats, prasmīgi virzīts, iededz lielo jāņuguni. Neaizmirstiet pērnos vainagus, ko sadedzināt! Pulksten 4.20 izturīgākie varēs sagaidīt saullēktu Rīgas augstākā kalna galā.

* Sabiedriskais transports Rīgā 23. un 24. jūnijā būs bez maksas. Naktī no 23. uz 24. jūniju tiks organizēti papildu reisi sabiedriskajam transportam, apkalpojot pēc iespējas lielāko daļu pilsētas mikrorajonu un nodrošinot pasažieru nokļūšanu uz un no organizētajiem svētku pasākumiem.

Nakts satiksmes maršruti tiks nodrošināti naktī no 21. uz 22. jūniju un no 22. uz 23. jūniju.