Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Vērts redzēt! Nodevības iznīcinošais spēks

NEIERASTĀ AMPLUĀ. Aktierim Aleksejam Korginam, kam uzticēta galvenā loma RKT sezonas pēdējā un reizē vērienīgākajā jauniestudējumā Grāfs Monte-Kristo. Esmu Edmons Dantess, jāiejūtas sev absolūti neierastā ampluā © Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

«Šī ir ļoti dramatiska loma, un man tas ir liels izaicinājums,» atzīst Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra (RKT) aktieris Aleksejs Korgins. Viņš ir izteikts komēdijas aktieris, bet režisors Sergejs Golomazovs viņam uzticējis titullomu muzikālajā drāmā pēc Aleksandra Dimā piedzīvojumu romāna motīviem Grāfs Monte-Kristo. Esmu Edmons Dantess, kas no 10. maija tiks stāstīta un izdziedāta no jauna.

Jaunais jūrnieks Edmons Dantess atgriežas Marseļā ar priekpilnām cerībām un ticību nākotnei: viņš būs Faraona kapteinis, viņu gaida līgava - visskaistākā meitene pasaulē, viņš varēs nodrošināt cienīgas vecumdienas savam mīļajam tēvam. Bet Edmona ceļā nostājas citu skaudība, nekrietnība un bailes, un - pēc 24 gadiem Parīzē parādās noslēpumainais grāfs Monte-Kristo...

Iespējams, katrs no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar nodevību. Neizpildīts solījums, tenkas aiz muguras, lūgums pēc palīdzības, kas palicis bez atbildes, neuzticība - nodevībai ir daudzas un dažādas formas, lielas un mazas. Un katra no tām ir iznīcinoša - ne tikai tāpēc, ka nodara sāpes, bet arī tāpēc, ka tā ievaino cilvēka ticību pasaulei. Dažreiz tā ievaino nāvējoši. Tā maina gan to, kurš nodevis, gan to, kurš ticis nodots, reizēm radot briesmoņus, no kuriem viens no lielākajiem ir alkas pēc atriebības.

«Tas tiešām aktierim ir milzīgs izaicinājums, kā vienas izrādes garumā noiet ceļu no mīlestības līdz absolūtam naidam - no laimīga cilvēka, kurš ir iemīlējies, tic draudzībai un labestībai, līdz briesmonim, par kādu viņu pārvērš nodevība. Es ceru, ka mums visiem kopā tas izdosies, jo mums tam ir visi priekšnoteikumi - ģeniāla mūzika, ģeniāli teksti, ģeniāla scenogrāfija un kostīmi. Un, tā kā viss ģeniālais ir vienkāršs, mums atliek vienkārši sanākt kopā un to izdzīvot,» saka Edmona Dantesa lomas atveidotājs Aleksejs Korgins.

«Mēs tiešām ļoti ceram, ka izrāde būs izdevusies, nevis vienkārši laba, bet ļoti laba, jo tajā piedalās ļoti spēcīgs aktieru sastāvs, turklāt materiāls ir ļoti aktuāls visos laikmetos. Esmu pārliecināta, ka katrs skatītājs šajā izrādē atradīs kaut ko sev, no sevis un par savu dzīvi,» piebilst RKT direktore Dana Bjorka.

Dramaturgs un dzejnieks - Nikolajs Denisovs, Krievijas Federācijas nopelniem bagātais mākslinieks, teātra un kino aktieris, dziesmu tekstu autors.

Komponiste - Lora Kvinta, pianiste, Krievijas nopelniem bagātā māksliniece, Laikmetīgās mākslas institūta profesore, simfoniskās, instrumentālās, kamermūzikas un vokālās mūzikas ciklu un estrādes dziesmu autore.

Režisors - Sergejs Golomazovs, Krievijas Federācijas Nopelniem bagātais mākslas darbinieks, daudzu teātra prēmiju laureāts, kurš ar RKT sadarbojas kopš 1993. gada, bet kopš pērnā gada ir teātra mākslinieciskais vadītājs. RKT repertuāru pēdējo gadu laikā viņš papildinājis ar izrādēm Grenholma metode (2011), Ceļš uz Duvru (2013), Bīstamais pagrieziens (2015), Gandrīzlaime (2017) un 1900. Leģenda par pianistu (2017).

Lomās - praktiski viss aktieru ansamblis. Sezonas vērienīgākajā jauniestudējumā nepiedalās vien tie, kuri spēlē režisores Māras Ķimeles izrādē Jūras vējš, kas tapa paralēli šim iestudējumam un savu pirmizrādi piedzīvoja 30. martā.

RKT direktore Dana Bjorka tikšanās reizē ar mediju pārstāvjiem pastāstīja, ka 2018./2019. gada teātra sezonu RKT slēgs 31. maijā - ar izrādi Mana skaistā lēdija, savukārt 2019./2020. gada sezona tiks atklāta 20. septembrī - ar dramaturga Žordi Galserāna lugu Kankuna, ko iestudēs režisors Sergejs Golomazovs. Jaunajā, 137. teātra sezonā uz Lielās skatuves plānoti pieci jauniestudējumi, tostarp jaunums - Ziemassvētku koncerts.

«Taču vasaras sezonā teātris netiks slēgts - atsevišķas izrādes tūristiem un citiem interesentiem rādīsim arī no jūlija līdz septembrim. Vasarā Andrejsalā teātris plāno arī atvērt jaunu platformu - radošiem eksperimentiem un drošiem izaicinājumiem,» atklāj RKT direktore, īpaši uzsverot, ka 2020. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmijā tiks uzņemts jauns RKT aktieru kurss, kura vadītājs būs Sergejs Golomazovs, bet - jau šā gada oktobrī uzsāks darbu režisora vadītie aktieru sagatavošanas kursi.