Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas Literatūras gada balva Zālītei un Bērziņam

LABĀKAIS PROZAS DARBS. Šajā nominācijā par uzvarētāju tika atzīts Māras Zālītes romāns Paradīzes putni. Darbs pērn bija viens no stabiliem pārdotāko grāmatu topu līderiem Latvijas grāmatnīcās © F64

Pagājušās nedēļas nogalē tika noskaidroti gadskārtējie Latvijas Literatūras gada balvas ieguvēji. Svinīgā sveikšanas ceremonija šoreiz notika Sūkņu stacijas telpās Rīgā, Maskavas ielā 196. Tajā piedalījās arī kultūras ministre Dace Melbārde.

Saskaņā ar balvas nolikumu vērtēti tika latviešu oriģinālliteratūras darbi, kas izdoti 2018. gadā. Balvai iesniegto darbu skaits bija tuvu simtam. Grāmatas vērtēja un vispirms nominācijām atlasīja ekspertu komisija, kurā darbojās literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstniece Inga Ābele, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone, rakstnieks un tulkotājs Vilis Kasims, dzejnieks Ronalds Briedis, rakstniece Laura Dreiže un literatūkritiķis, dzejnieks Aivars Madris. Marta nogalē tika izsludināts nominantu saraksts. Pēc tā notika tajā iekļuvušo dzejas un prozas autoru tikšanās tradicionālajos nominantu lasījumos. Savukārt par Mūža balvu jau toreiz tika nolemts, ka to saņems Londonā dzīvojošā latviešu dzejniece Velta Sniķere, kurai nākamā gada decembrī apritēs simts.

Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā speciālbalvu saņēma lībiešu dzejas bilingvālais krājums Trilium / Trillium. Par labāko 2018. gada latviešu dzejas krājumu tika atzīta Ulža Bērziņa grāmata Idilles (apgāds Neputns). Laureāts pasākumā nevarēja piedalīties veselības problēmu dēļ, viņa vietā balvu saņēma dzejnieka dēls Ansis Ataols Bērziņš.

Nominācijā Labākais prozas darbs par uzvarētāju tika pasludināts Māras Zālītes romāns Paradīzes putni. Tas nācis klajā apgādā Dienas Grāmata. Jāpiebilst, ka šis romāns pērn bija viens no stabiliem pārdotāko grāmatu topu līderiem Latvijas grāmatnīcās.

Nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums balvu ieguva Guntara Godiņa atdzejotais igauņu eposs Kalevdēls. To izdevis apgāds Neputns. Savukārt nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem žūrija par labāko atzina Lilijas Berzinskas grāmatu Skelets skapī, apgāds Dienas Grāmata.

Nominācijā Spilgtākā debija par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Haralda Matuļa stāstu krājums Vidusšķiras problēmas. Tas izdots apgādā Mansards. Visi laureāti saņēma dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABAS lampas, kā arī naudas balvas 1500 EUR apmērā un žurnāla Domuzīme abonementu 2019. gadam.

Piebilstams, ka ar speciālbalvu atzīmētais dzeju krājums Trilium / Trillium ir izdots divās valodās - lībiešu un angļu. Tas tika radīts īpaši Starptautiskajai Londonas grāmatu izstādei 2018. Krājuma autori ir lībiešu dzejnieki Baiba Damberga, Valts Ernštreits un Ķempju Kārlis, atdzejojumu angļu valodā radījuši Uldis Balodis un Raians van Vinkls. To izdeva biedrība Līvõ Kultūr sidām. Speciālbalva 750 EUR piešķirta biedrībai lībiešu kultūras attīstībai.

Pasākumā tika godināta šā gada Mūža balvas laureāte dzejniece un atdzejotāja Velta Sniķere. Balva 3000 EUR apmērā piešķirta par izcilu un spilgtu ieguldījumu Latvijas dzejā un atdzejā, dzeju lasījumos atklājot vārdu sinerģijā ar roku kustību veidotām zīmēm, ko jogas praksē dēvē par mudrām. Veltas Sniķeres atdzejojumā angļu valodā klajā nākusi Andreja Eglīša, Vizmas Belševicas, Zinaīdas Lazdas u.c. autoru dzeja, 2019. gadā angļu valodā izdotas arī latviešu dainas. Cienījamā vecuma dēļ dzejniece uz ceremoniju nevarēja ierasties, tāpēc viņa tika sveikta šā gada martā Londonā.