Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Eksperti par piemērotāko jaunās koncertzāles būvniecības vietu uzskata AB dambi

© f64

Kultūras ministrijas (KM) un Rīgas domes ieskatā, reālākā vieta Nacionālās koncertzāles būvniecībai ir AB dambis, tas šodien izskanēja Rīgas pilsētas arhitekta biroja rīkotajā sanāksme, kurā eksperti sprieda par potenciālām Nacionālās koncertzāles atrašanās vietām.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone atgādināja, ka pirms diviem gadiem KM apspriešanai virzīja trīs iespējamās koncertzāles būvniecības vietas - AB dambi, Kongresu namu un kādu no Rīgas pilsētas degradētajām teritorijām.

"Lai par kuru variantu mēs spriestu, būtiskākais kritērijs bija panākt, ka projekts pēc būtības ir īstenojams, un, ka to var izdarīt atbilstoši visām akustiskajām prasībām. Būtisks nosacījums bija arī iespēja projektā ieguldīt ES fondu līdzfinansējumu," sacīja Vilsone, norādot, ka tobrīd valdības lēmums paredzēja attīstīt kādu no degradētajām teritorijām, piesaistot publisko privāto partnerību.

Pēc Vilsones teiktā, šīs ieceres izvērtēšanai tika piesaistīti ārējie eksperti, kas secināja, ka ar uzstādīto laika termiņu - līdz 2022.gadam - šāda iecere nav realizējama.

Tālākās diskusijās ar Rīgas domi kā potenciālās būvniecības vietas izgaismojās AB dambis un Kongresu nams. Tomēr vēlāk dome konstatējusi, ka arī Kongresu nama iecere nav attīstāma, jo finansiāli un praktiski tas neesot iespējams.

"Koncertzāle uz AB dambja ir iecere, kuru dome savos plānošanas dokumentos iekļāvusi jau vairākus gadus un arī patlaban šāds plānojums ir aktuāls," sacīja Vilsone.

Šo informāciju apstiprināja arī klātesošais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs (GKR). "No īpašuma viedokļa raugoties, ne valsts, ne pašvaldība nevar piedāvāt sev citu piederošu zemi kā tikai AB dambi. Torņakalns un Uzvaras parks, godīgi sakot, tiek piedāvāts formāli, jo īpašumi ir un tīri teorētiski to darīt var, taču praktiski spriežot šie priekšlikumi nav labi. Visos Rīgas plānošanas dokumentos koncertzāles būvniecībai AB dambis ir rezervēts," sacīja vicemērs.

Lai gan patlaban kā ticamākā koncertzāles atrašanās vieta tiek minēts AB dambis, eksperti spraigās diskusijās šodien tirzāja arī alternatīvas teritorijas Andrejsalā, Torņakalnā un Uzvaras parkā starp Raņķa dambi, Mārupīti un Slokas ielu.