Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Alvis Hermanis ar Mihailu Barišņikovu gatavojas jaunai izrādei; pirmizrāde būs Rīgā

© F64

Jaunais Rīgas teātris un Alvis Hermanis turpina sadarbību ar Mihailu Barišņikovu. Pēc iepriekšējā kopdarba – izrādes "Brodskis/Barišņikovs", kura jau ceturto sezonu ceļo pa pasauli, tiek gatavots jauns kopīgs projekts.

Jau ir sākušies mēģinājumi jaunam iestudējumam "Baltais helikopters", kura pirmizrāde paredzēta 2019. gada 21. novembrī Rīgā, Jaunajā Rīgas teātrī. Izrādes sižets balstīts patiesos notikumos un stāsta par iepriekšējā Katoļu baznīcas pāvesta - Benedikta XVI - noslēpumaino atkāpšanos no amata. Benedikts XVI jeb Jozefs Racingers ir pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu posteni dzīves laikā.

Līdz šim bija pašsaprotami, ka šis amats tiek pildīts līdz pat nāves brīdim. Oficiālā atkāpšanās versija par veselības problēmām ne visiem šķiet pārliecinoša. Ir arī citas versijas. Astoņi gadi, kuru laikā Racingers pavadīja pāvesta krēslā (no 2005. līdz 2013. gadam), sakrita ar visiem tiem jaunajiem izaicinājumiem un jautājumiem, ar kuriem mūsu civilizācija tika konfrontēta 21. gadsimta sākumā un atbildes uz kuriem joprojām nav atrastas. Jozefa Racingera/ Benedikta XVI lomā - Mihails Barišņikovs. Izrādē piedalās arī Jaunā Rīgas teātra aktieri - Kaspars Znotiņš (pāvesta sekretārs) un Guna Zariņa (Māsa Tabiana). Režisors un lugas autors - Alvis Hermanis. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne. Izrādē skanēs itāļu, angļu, poļu, latīņu un citas valodas ar simultāno tulkojumu. Par biļešu tirdzniecības uzsākšanu informēsim 2019. gada rudenī.