Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas teātru vadītāji sveic Nacionālo teātri jubilejā

© nra

Rīt Latvijas Nacionālais teātris pārkāps gadsimta slieksni, spožu prieka mirkli dāvājot gan savai radošajai saimei, gan uzticamajiem skatītājiem LTV tiešraidē. Šajā īpašajā svētku reizē sirsnīgus apsveikuma vārdus un laba vēlējumus simtgadniekam sūta viņa kolēģi un draugi – no Rīgas, Valmieras, Liepājas un Daugavpils.

Nepazaudēt ideālisma misijas apziņu

Evita AŠERADENA, Valmieras drāmas teātra direktore:

- Lai Nacionālajam teātrim izdodas saglabāt to veselīgo pašironiju un jauneklīgumu, kas pēdējo desmit gadu laikā Ojāra Rubeņa vadībā kļuva ļoti jūtami, uzskatāmi un taustāmi. Nevar noliegt, ka Nacionālais teātris ir viens no radošākajiem Latvijas teātru ansambļiem, un jaunieši uz turieni tiecas kā uz ļoti prestižu vietu. Ir pat apskaužama viņu spēja saglabāt tradīciju ar vienu iestudējumu - šajā gadījumā ar Skroderdienām Silmačos - uz skatuves pulcēt visus Nacionālajam teātrim piederošos.

Lai Jānim Vimbam izdodas un pietiek spēka šo radošo atmosfēru turpināt. Lai problēmu gūzma, kas ik dienu gāžas pār viņu, neļauj pazaudēt ideālisma misijas apziņu - kalpot tiem, kas rada mākslu. Un - lai ir laiks kādreiz arī atpūsties, izvēdināt galvu, ieelpot svaigu gaisu un sakārtot domas, kas nozīmē iegūt jaunu pieredzi ārpus teātra. To es novēlu mums visiem: lai teātris kādreiz spēj sasniegt tādu finansiālo stāvokli, kas neliek skriet ārprāta ritmā un iedod atelpas brīžus ne tikai jubilejas reizēs.

Aktieru personības atkal būs svarīgākas par režisoru

Alvis HERMANIS, Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors un mākslinieciskais vadītājs:

- Arvien biežāk pieķeru sevi pie domas, ka Jaunā Rīgas teātra konceptam vistuvākais atdarināšanas cienīgais paraugs latviešu teātra vēsturē ir bijis Jaunušana laika teātra modelis - spilgtu aktieru protagonistu kopa. Manas bērnības teātra atmiņas - Antra Liedskalniņa, Kārlis Sebris, Elza Radziņa, Helēna Romanova un citi skatuves grandi. Tas arī ir nākotnes teātris, kurā aktieru personības atkal būs svarīgākas par režisoru.

Jaunā Rīgas teātra vārdā sveicu jubilejā!

Režisorus, kuri ciena aktierus un skatītājus

Vilnis BEĶERIS, Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis:

- Jūsu simt pastāvēšanas gados allaž ir bijusi brīnišķīga aktieru trupa, un to ir veidojuši brīnišķīgi režisori. Ieejot nākamajā simtgadē, novēlu daudz tādu režisoru, kuri ciena ne tikai savas ambīcijas, bet arī aktierus un skatītājus!

Direktoram lai nervu vietā troses

Andris VĪTOLS, Dailes teātra direktors:

- Sveicieni mūsu vecākajam brālim! Dzimšanas dienā novēlu, lai ar mūsu visu kopīgiem spēkiem skatītāju skaits teātrī nesamazinās! Turpiniet popularizēt un celt saulītē latviešu dramaturģiju, kas arī ir jūsu galvenais lauciņš. Varbūt izklausīsies banāli, bet teātrī, kas balstās galvenokārt uz cilvēku, ir ļoti svarīgi, lai visiem būtu arī laba veselība. Tāpēc - stipru veselību ikkatram! Un - lai jums radoši veiksmīgi ir nākamie simt gadi un vēl ilgāk! Bet direktoram - lai nervu vietā troses! Un galvenais - saprast, ka arī direktora darbs, līdzīgi kā teātris, daudz sastāv no spēles. Tāpēc mans ieteikums ir censties šo darbu uztvert kā spēli, jo - tas taču ir tikai teātris!

Ar vēja ģeneratora jaudu spodrināt kultūras vērtības

Herberts LAUKŠTEINS, Liepājas teātra valdes priekšsēdētājs:

- 100 gadi ir tikai 100 gadi, un tie jau ir pagājuši. Tā ir pagātne, kas neatgriezīsies, tos nevajag nožēlot, tos vajag cienīt. Kas bijis - bijis. Un tomēr - tie daudzie Nacionālā teātra jaudīgie aktieri, kuri ir kļuvuši par leģendām, ir atstājuši savu sirdi uz skabargām un skrūvēm pilnās skatuves grīdas. Kā neaizsargāti bērni viņi ticējuši brīnumam, ka pasaule var tomēr kļūt labāka. Ticējuši, ka teātris ir sabiedrības spogulis un to kāds pamana. Ka tam, ko darām, ir kāda jēga, lai mēs visi dzīvotu labāk... To nevar aizmirst!

Novēlu drosmīgi un pārliecināti skatīties uz priekšu - uz nākamajiem simt gadiem, lai ar vēja ģeneratora jaudu spodrinātu apputējušās kultūras vērtības, iepūstu jaunu dzīvību Latvijas kultūras kanonā un padarītu to par ikvienam ikdienā lietojamu. Jau otrajā simtgadē sen iesoļojušā Liepājas teātra vārdā novēlu nesatricināmību un ticību sev pat tādos brīžos, kad kāds pasaules līmeņa eksperts paziņo, ka teātrī nav neviena pasaules līmeņa aktiera, vai kāds kritiķis pauž savas skumjas: «...atkal Vāgners! Cik var!?»

Ojār, es tevi apbrīnoju, apskaužu un apsveicu par to, kādu tu esi nolicis Latvijas Nacionālo teātri uz otrās simtgades sliekšņa. Jāni, tas nav viegli, bet kādam tas ir jādara. Veiksmi!

Pa amerikāņu kalniņiem tikai uz augšu

Oļegs ŠAPOŠŅIKOVS, Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs un mākslinieciskais vadītājs:

- Nacionālajam teātrim gribētu novēlēt, lai viņu dzīve būtu līdzīga atrakcijai, ko sauc par amerikāņu kalniņiem, bet - lai vagoniņš nekad neslīd uz leju, tikai ļoti strauji uz augšu, uz augšu un tā bezgalīgi! Tādā gadījumā visu laiku būs adrenalīns, nebūs laika pie kaut kā pierast, jo - ko nesīs nākamais pagrieziens, vienmēr būs pārsteigums un piedzīvojums. Vienīgi jāatceras, ka viņi ne tikai brauc šajā vagoniņā, bet ir arī tie, kuriem to vajag stumt. Līdz ar to šī atrakcija būs reizē arī grūts darbs - lai nepazaudētu to attīstības ātrumu, kāds teātrim pēdējo desmit gadu laikā jau ir raksturīgs. Un šajā sakarā es gribētu pieminēt Ojāru Rubeni. Lai jaunais direktors turpina to, ko Ojārs ir iesācis un nostabilizējis, jo tas ir vislabākais ceļš, pa kuru iet Nacionālajam teātrim. Lai Jānis Vimba ir tik gudrs un uzmanīgs kā fen šui guru. Jo, ieejot jaunā telpā, ir ļoti svarīgi nevis visu uzreiz pārkārtot, bet sajust, ko šī telpa saka, kāds ir tās raksturs. Un kaut ko mainīt tikai tad, kad tas ir saskaņots ar šo telpu, šajā gadījumā - ar veselu organismu, kam šīs izmaiņas ir paredzētas. Lai tas notiek harmoniski, tieši tā, kā māca senā ķīniešu mācība fen šui.

Lai pieredzes krājkasīte pildās ar radošu uzvaru stāstiem

Dana BJORKA, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore:

- Latvijas Nacionālajam teātrim aiz muguras ir pirmā nodzīvotā laikmeta pieredze - panākumu, mācību, grūtību, veiksmju un atziņu piepildīta bagāža. Lai šī bagāža palīdz teātrim vēl veiksmīgāk un spilgtāk nodzīvot nākamo simtgadi! Lai katrs gads papildina teātra pieredzes krājkasīti ar panākumu un radošu uzvaru stāstiem! Vienmēr varat paļauties uz mūsu draudzīgu atbalstu! Dārgie Latvijas Nacionālā teātra kolēģi, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris sirsnīgi sveic jūs jubilejā!